Naslovna Politika Za izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina u opštini Negotin 10 biračkih...

Za izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina u opštini Negotin 10 biračkih mesta

296
0

Republička izborna komisija donela je odluku da se za predstojeće izbore za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina broj biračkih mesta u opštini Negotin poveća sa četiri na 10.

Umesto da glasaju na četiri biračka mesta u Negotinu, Štubiku, Kobišnici i Urovici, pripadnici albanske, bugarske, vlaške, romske, rumunske, rusinske, slovačke i slovenačke nacionalne manjine, upisani u Poseban birački spisak glasaće 4. novembra na 10 biračkih mesta u opštini Negotin. Odluku o novim biračkim mestima donela je Republička izborna komisija.

“Nakon dopisa Republičkoj izbornoj komisiji, Kancelariji za ljudska i manjinska prava, ministru državne uprave i lokalne samouprave Branku Ružiću, zaštitniku građana i kancelariji OEBS-a u Beogradu, opštinske vlasti su konačno shvatile značaj većeg broja biračkih mesta i konačno RIK je i odobrio 10 biračkih mesta. Time se omogućuje Vlasima ga glasaju ili u svojim ili najbližim selima, a ne kao da do sada putuju i po 20 i više kilometara da bi ostvarili svoje Ustavom zagarantovano pravo da glasaju za svoje predstavnike u Nacionalnom savetu Vlaha”, kaže prim. dr Siniša Čelojević, predsednik Udruženja za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“.

Na biračkom mestu u Negotinu glasaće 4. novembra birači iz Negotina, Miloševa, Vidrovca, Dušanovca, Čubre i Dupljana. Meštani Prahova, Radujevca i Samarinovca upisani u Poseban birački spisak glasaće u Prahovu, a meštani Slatine, Mihajlovca i Male Kamenice u Slatini.

U Jabukovcu glasaju birači iz Jabukovca i Vratne, u Urovici birači iz ovog sela, dok u Aleksandrovcu glasaju pripadnici nacionalnih manjina koji žive u tom i selima: Veljkovo, Kovilovo, Crnomasnica, Rajac, Rogljevo, Tamnič, Braćevac i Smedovac.

Na biračkom mestu Plavna glasaju meštani Plavne i Štubika, a u Kobišnici meštani tog i sela Bukovče i Srbovo. U Mokranju će glasati birači upisani u Poseban birački spisak sa prebivalištem u Mokranju i selu Rečka, a u Malajnici meštani ovog i sela: Šarkamen, Brestovac, Jasenica, Karbulovo, Popovica, Sikole i Trnjane.