Naslovna Društvo Za energetsku sanaciju Majdanpeku iz ministarstva 12, Boru, Zaječaru i Knjaževcu po...

Za energetsku sanaciju Majdanpeku iz ministarstva 12, Boru, Zaječaru i Knjaževcu po 10, Negotinu 8 miliona dinara

871
0

Ministarstvo rudarstva i energetike odobrilo je gradovima i opštinama Borskog i Zaječarskog okruga ukupno 59,25 miliona dinara za sufinansiranje programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova. Jedinice lokalne samouprave u istočnoj Srbiji uložiće, takođe, 59,25 miliona.

Solarni paneli; pixabay.com

Najviše sredstava, 12 miliona dobila je opština Majdanpek, gradovima Bor i Zaječar i opštini Knjaževac za realizaciju ovog programa odobreno je po 10 miliona dinara, opštini Negotin osam, Kladovu i Sokobanji po četiri, a opštini Boljevac 1,25 miliona dinara. Isto toliko sredstava, s obzirom da gradovi i opštine i ministarstvo sufinansiraju program energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova sa po 50 odsto sredstava, obezbedile su u svojim budžetima i same lokalne samouprave.

Sredstva je nakon završenog Javnog poziva u okviru Nacionalnog Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, dobila 151 opština i grad. Resorno ministarstvo odobrilo je za programe ovih korisnika 1.038.388.389 dinara, dok će lokalne samouprave sufinansirati programe sa ukupno 966.931.123 dinara, navodi se  u rešenju o dodeli sredstava Ministarstva rudarstva i energetike.

Po predviđenoj proceduri sve lokalne samouprave će nakon potpisivanja ugovora sa resornim ministastvom i završetka administrativno-pravnih radnji raspisati konkurse za kompanije koje će izvoditi radove i za zainteresovane građane.