Naslovna Društvo Za energetsku efikasnost u Negotinu iz budžeta osam miliona dinara

Za energetsku efikasnost u Negotinu iz budžeta osam miliona dinara

1145
0

Za unapređenje energetske efikasnosti u budžetu opštine ove godine izdvojeno je osam miliona dinara. Ministarstvo rudarstva i energetike za ove namene predviđa 230 miliona evra.

Posle prošlogodišnjeg pilot-projekta unapređenja energetske efikasnosti u kojem su u istočnoj Srbiji učestvovale opštine Majdanpek, Knjaževac i Boljevac, u pripremi su novi konkursi.

U Ministarstvu rudarstva i energetike nedavno su na sastanku sa načelnicima okruga istakli da su prošlogodišnje subvencije već donele uštedu od 20 do 30 odsto, ali da bi načelno na konkurse moralo da učestvuje znatno više lokalnih samouprava nego prošle godine kada je javne pozive za zamenu stolarije, kotlova i izolaciju raspisalo 69 lokalnih samouprava, a za solarne panele samo 39.

Načelnik Borskog okruga Vladimir Stanković ističe da će na ovogodišnjem konkursu učestvovati sve četiri lokalne samouprave.

“I opštine Kladovo i Negotin uključile su se kroz izradu svih pravilnika i spremne su da se u ovoj godini zajedno sa gradom Borom i opštinom Majdanpek prijave na nove konkurse”, dodaje Stanković.

Novi paket subvencija za unapređenje energetske efikasnosti, naveli su u resornom ministarstvu, vredan je 230 miliona evra.

“Za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije u opštini Negotin planirano je 16 miliona dinara. Mi smo u budžetu izdvojili osam miliona dinara za ove namene, a još toliko očekujemo i od države”, kaže Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

U Majdanpeku u kojem su prošle godine za zamenu stolarije subvencije odobrene za 117 korisnika nakon sprovedenih konkursa, ove godine planirano je 24 miliona dinara, 12 iz sopstvenih i isto toliko iz državnih subvencija, a u Kladovu i Boru po deset miliona dinara.

Nakon što resorno ministarstvo raspiše konkurse na kojima će učestvovati gradovi i opštine i odobri sredstva uslediće još dva konkursa koje će raspisati lokalne samouprave i to jedan za kompanije koje će izvoditi radove, a drugi za zainteresovane građane.

Program energetske sanacije, inače, predviđa zamenu spoljnih prozora i vrata, postavljanje termičke izolacije, zamenu sistema grejanja, odnosno kotla, ali onih koje kao gorivo koriste drvnu biomasu ili prirodni i tečni naftni gas, zamenu dela grejnog sistema kao što su ugradnja toplotnih i cirkulacionih pumpi, opremanje radijatora sa termostatskim ventilima, aparatima za regulaciju i merenje toplote, zamena uređaja za klimatizaciju, kao i ugradnju solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošne tople vode.