Naslovna Kultura Događaji Za Dan oslobođenja Negotina u Velikom ratu izložba o kralju Petru Drugom...

Za Dan oslobođenja Negotina u Velikom ratu izložba o kralju Petru Drugom Karađorđeviću

253
0

Istorijski arhiv Negotin u saradnji sa Istorijskim arhivom iz Užica u četvrtak, 21. oktobra povodom Dana oslobođenja Negotina u Prvom svetskom ratu prirediće izložbu “Mumija” posvećenu kralju Petru Drugom Karađorđeviću.

Reč je o izložbi malo poznatih i i do sada neobjavljenih fotografija i dokumenata iz zbirke visokog vojnog oficira Kraljevine Jugoslavije Momčila Vukovića Birčanina, koji je bio lični sekretar kralja Petra Drugog Karađorđevića.

Autor ove izložbe je Željko Marković, inače, direktor Istorijskog arhiva u Užicu koji je izložbu nazvao “Mumija” u spomen na nadimak koji je Momčilo Vuković Birčanin dobio još na Vojnoj akademiji.

Birčanin je služio u konjici kraljeve garde i bio je gardista i padobranski oficir u Vojsci Kraljevine Jugoslavije. Lični sekretar kralja, ali i saradnik i prijatelj, bio je tri godine, sve do 1948. kada se Petar Drugi preselio u Ameriku.

Željko Marković je, inače, 2006. prilikom boravka na Tenerifima upoznao Joanu Mari Her, Nemicu, poćerku pokojnog Momčila Vukovića Birčanina, a arhivsku građu koja će biti prezentovana i Negotincima doneo u Srbiju decembra 2017.

Izložbu u Negotinu u galeriji Doma kulture u četvrtak, 21. oktobra od 18 časova otvoriće Dragomir Acović, član Krunskog veća Kraljevske porodice Karađorđević.