Naslovna Društvo VSO Negotin: Apel za bezbednu grejnu sezonu

VSO Negotin: Apel za bezbednu grejnu sezonu

1560
0

Vatrogasno – spasilačko odeljenje Negotin i Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova apelovali su na građane da budu odgovorni, da ne ostavljaju električne uređaje upaljene bez nadzora, kao i da budu obazrivi prilikom rukovanja sa pećima na čvrsta goriva.

Foto: Igor Mitrović

Period od početka pa sve do kraja grejne sezone, karakteriše povećanje broja požara na građevinskim objektima.

„Razlog tome su neispravni ili neočišćeni dimnjaci, nepažnja prilikom loženja peći na čvrsta goriva, ostavljanje uključenih grejalica bez nadzora, ostavljanje odeće ili drugih zapaljivih predmeta u blizini peći ili grejalica, preopterećenje elektro-instalacija i neispravni električni uređaji. Sve ove uzroke možemo svrstati u ljudski faktor, odnosno nepažnju ili nemar“, navodi se u apelu koji su uputili Vatrogasno – spasilačko odeljenje (VSO) Negotin i Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sektor za vanredne situacije apeluje na sve naše građane da budu odgovorni i prema sebi, svojim porodicama i svojim komšijama, da provere ispravnost svojih dimnjaka i peći na čvrsto gorivo, da ne ostavljaju  uključene grejalice bez nadzora, da ne preopterećuju elektroinstalaciju, da udalje nameštaj i drugi gorivi materijal od grejnih tela.

“Takođe, apelujemo na naše građane da obrate pažnju i na sledeće mere bezbednosti tokom grejne sezone: da ne oglažu pepeo u plastične kontejnere i u blizini gorivog materijala, da ne ostavljaju malu decu bez nadzora u prostoriji sa šporetom ili pećima koje imaju ložište na čvrsto gorivo  ili električnom grejalicom i da ne ostavljaju uključene električne uređaje bez nadzora već da isključe električne uređaje kada izlaze iz kuće. U slučaju da primete požar u građevinskim objektima apelujemo na građane da odmah o tome obaveste Vatrogasno-spasilačko odeljenje na broj telefona 193 i slušaju savete vatrogasaca – spasilaca”, navode u Vatrogasno – spasilačkom odeljenju Negotin.