Naslovna Društvo Vredna oprema za Zdravstveni centar u Negotinu

Vredna oprema za Zdravstveni centar u Negotinu

1414
0

U Zdravstveni centar u Negotinu dopremljeno je novo sanitetsko vozilo namenjeno transportu dece, porodilja i trudnica, a u upotrebi je i oprema za decu i bebe iz projekta mera populacione politike.

Zdravstveni centar u Negotinu dobio je sanitetsko vozilo i vrednu opremu, vrednu devet miliona dinara, namenjenu zdravstvenoj zaštiti u prvom redu najmlađih. Sredstva su obezbedili Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju i lokalna samouprava.

“Projekat je namenjen najosetljivijim kategorijama stanovništva, pa smo se iz tog razloga odlučili da sredstva usmerimo na lekare i odeljenja koja se bave decom, trudnicama i novorođenim bebama. U okviru toga, dobili smo dve ginekološke stolice za pregled porodilja, trudnica i žena, EКG aparat prilagođen deci i profesionalni inhalator koji se upotrebljava u lečenju dece. Dobili smo i sanitetsko vozilo koje prvenstveno prilagođeno transportu novorođenčadi i trudnica koje zahtevaju lečenje u drugoj ustanovi. Sanitetsko vozilo ima priključak za inkubator, ima EКG prateću opremu za reanimaciju, ultravioletnu lampu za dezinfekciju čak i u toku samog transporta. Dobijenom opremom unapredićemo zdravstvenu uslugu i mogućnost za bolje transporte, bolje lečenje i adekvatniju brigu o trudnicama“, kaže dr Gordana Radmanović, upravnik Opšte bolnice i koordinator projekta.

Ministarstvo je je opštini Negotin sa 7,5 miliona dinara sufinansiralo nabavku sanitetskog vozila, dve ginekološke stolice i opreme za inhalaciju, ali i sanaciju terena za mali fudbal u osnovnoj školi u Štubiku i predavanja na temu populacione politike i povećanja nataliteta, dok je lokalna samouprava uložila još 5,46 miliona dinara.

“Ova donacija nam je bila urgentna i mnogo nam znači za funkcionisanje Zdravstvenog centra i zaštite zdravstvenog stanja stanovništva“, kaže  dr Кristijan Nikolić, vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra Negotin.

Sanitetsko vozilo za transport dece i trudnica će, čim se registruje, biti na raspolaganju pacijentima, dok se ostala oprema već koristi.

„Ovo nam mnogo znači, imajući u vidu udaljenost od tercijalnih ustanova u Nišu i Beogradu, i  sigurno će spasiti mnoge živote i pomoći u rešavanju zdravstvenog stanja stanovništva“,  istakao je Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju je, inače,  opredelilo 400 miliona dinara za projekte mera populacione politike u 52 lokalne samouprave u Srbiji, među kojima je i opština Negotin, ali i susedne opštine Кladovo, Bor, Zaječar, Sokobanja i Boljevac.