Naslovna Kultura Vratna i Zamna profesora Danila Petrovića za sva vremena

Vratna i Zamna profesora Danila Petrovića za sva vremena

464
0

U Muzeju Hajduk Veljka javnosti su u utorak uveče predstavljeni dokumentarni filmovi o Vratni i Zamni, autora mr Danila Petrovića.

Filmovi „Vratna za sva vremena“  i „Zamna“  nastali su 2020. u okviru projektnih aktivnosti Ekološkog udruženja „Badem“ o zaštićenim područjima  i zaštiti životne sredine na ovim prostorima koje su podržali Ministarstvo zaštite životne sredine, odnosno opština Negotin.

Cilj ovih projekata je, ističe mr Danilo Petrović, predsednik “Badema”, povećanje svesti građana da se čuva životna sredina, uspostavljanje nacionalne ekološke mreže, obezbeđivanje zaštite i održivo korišćenje geološke raznovrsnosti i širenje svesti o geonasleđu Srbije.

“Film o Vratni obrađuje spomenik prirode koji je karakterističan za ovaj naš kraj, koji je nastajao hiljadama godina, ima specifičnu klimu koja je proizvela da u takvom kanjonu živi i specifična flora i fauna. Film o Zamni  obrađuje kanjon koji je isto prelep i značajan kao turistički potencijal za opštinu Negotin, a koji po lepoti parira Vratni sa svojim vigletima i za razliku od mnogih tunelskih pećina je osvetljen. Ceo ovaj kanjon je kao i Vratna bogat tercijarnom florom, koja je preživela ledeno doba. I Vratna i Zamna su mesta za istraživače  biljnog, životinjskog sveta, za geologe i druge naučnike koji se bave ovakvim fenomenima i svakako mesta u kojima može i alpinizam da se razvije,“, kaže mr Danilo Petrović.

Ovo negotinsko ekološko udruženje intenzivno kroz svoje projekte radi na zaštiti životne sredine, ali i promociji zaštite prirode, a posebno područja biološkog diverziteta koji zaslužuju zaštitu. Uz to je i aktivni promoter edukacije mladih, čime i nastavljaju misiju zbog koje su osnovani još 2003. godine.

Uz to promociju ekologije rade i kroz promotivne ekološko – turističke filmove koji poslednjih godina na na domaćim i međunarodnim festivalima osvajaju značajna priznanja.

„Za jednu malu produkciju kakva je Ekološko udruženje „Badem“ jako smo ponosni na nagrade koje smo osvajali, a ono što me posebno raduje je prošlogodišnje učešće na „Green Festu“ u Beogradu  na kojem smo od 1.500 filmova ušli u 60 najboljih ostvarenja. Film „Vratna za sva vremena“ je trenutno učesnik na tom istom festivalu i nadam se da dobro prođemo i makar uđemo u uži izbor s obzirom da učestvuju produkcije iz celog sveta“, dodaje Danilo Petrović.

Program “Zaštićena područja” u okviru kojeg su promovisani filmovi o Vratni i Zamni organizovao je Muzej Krajine o čemu je govorio i direktor Ivica Trajković.  Promociju je nakratko uveličao i Dragoslav Žitarević, naivni umetnik iz Male Kamenice koji je negotinskom muzeju darivao sliku Mokranjskih stena.