Naslovna Kultura Vokalni etno festival mladih: Veče pobednika u znaku Kikinde, Negotina i Kosova

Vokalni etno festival mladih: Veče pobednika u znaku Kikinde, Negotina i Kosova

971
0

Koncertom prošlogodišnjih pobednika u kategorijama tradicije i obrada, Ženske pevačka grupa „Gusle“ iz Kikinde i negotinske Etno grupe “Marinika”, kao i gostiju sa Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini u Negotinu je nastavljen 11. Vokalni etno festival mladih.

Ženska pevačka grupa „Gusle“ iz Kikinde

Za svoj nastup pred negotinskom publikom, kojoj se treći put predstavljaju kao pobednici, Ženska pevačka grupa „Gusle“ iz Kikinde koja radi pri Akademskom društvu za negovanje muzike „Gusle“ iz Kikinde, jednom od najstarijih kulturno- umetničkih društava u Srbiji odlučili su se za splet etno pesama iz Banata, centralne i jugoistočne Srbije, Crnorečja, Sokobanje, Ozrena, Hercegovine, Bilogore, Bosanske Krajine, a svoj su nastup otvorili

“Ovo je jedan sigurno boljih koncerata kojem sam prisustvovao poslednjih godina, mnogo ih je bilo, ali će mi ovaj ostati u lepom sećanju. Mi smo treći put na pobedničkoj večeri, znači da smo ovde bili jedno pet ili šest puta na festivalima. VEF pratimo od početka, koji se razvija svake godine i sve je bolji, sve kvalitetniji i sve više grupa dolazi u Negotin, rodni grad Mokranjca i to Negotin stvarno zaslužuje. Ono što je bitno je da se na festivalu održavaju i radionice tradicionalnog pevanja, koje drže renomirani i eminentni stručnjaci, vodeći muzikolozi u Srbiji i to čini ovaj festival još većim i značajnijim i treba ga staviti na kulturnu mapu Srbije jer je jedan od zaista retkih koji nudi ovakve izuzetno dobre uslove”, kaže Igor Popov, rukovodilac grupe i specijalni vaspitač za tradicionalnu igru.

Etno grupa “Marinika” iz Negotina

Etno grupa “Marinika” iz Negotina predstavila se vlaškim tradicionalnim pesmama: “Iljanê,Iljanê”, “Fećica,fećica mja”, “Padurje, soro padurje”, “Ma fakut muma frumuasâ”, “Dunêrje,Dunêrje,če vinj aša turburje”,  za koje je vokalne obrade pisala Danijela Marković, kao i kompozicijom “Juanje,Juanje”, ali i srpskim tradicionalnim pesmama iz Janja, Crnorečja, Leskovca, Mušutušta…

“Kad nastupate, a imate ulogu organizatora, pomalo je nezgodno i naporno svakako, ali zaista sam još uvek uzbuđena i nadam se da je Etno grupa “Marinika” lep nastup imala, trudile smo se i nadam se da smo dokazale tu prvu nagradu, prošlogodišnju, u kategoriji obrade. Vidim da su utisci zaista lepi, svi su oduševljeni. Zahvaljujem se se i Pevačkoj grupi “Gusle” iz Kikinde i gostima sa Kosova, svi su bili fantastični i zaista ne mogu da kažem ništa drugo osim toga, svaka grupa na svoj način  od nošnja, glasova, odabira pesama, na ovoj je sceni večeras pokazano ogromno blago naše muzičke tradicije”, impresije su Danijele Marković, umetničkog rukovodioca Etno grupe “Marinika” i direktorke VEF-a.

Etno grupa Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici

Kao gosti nastupila je Etno grupa Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, koja je, iako osnovana  2020. publici prikazala visoke umetničke i pevačke performanse interpretirajući pesme iz Prizrena, Prizrenske gore, centralnog Kosova i Prištine sa solistima: Isidorom Nekić, Farah Pepić i Draganom Milić.

“Devojke kosovski melos nose u krvi, upravo zato što su tamo i lepota njihovog glasa, senzibilnost, emocija, interpretacija ukrasa, donošenja poruke pesme je zaista upečatljiva i neponovljiva, ne zbog toga što su one bolje od drugih, već zbog toga što prosto to teče njihovim venama i to je tako. O Kosovu najbolje može pevati neko ko je sa Kosova i Metohije, kao iz nekog drugo kraja neko drugi, tako da smo večeras prosto hteli da vam predstavimo iz našeg bogatog repertoara, četiri lirske pesme sporijeg tempa, sa puno melizama koje su karaktistični za kosovsko-metohijsku pesmu, ali i brze pesme, pa i šaljivu “Lešo pile”, eto prosto da uživate i da vidite koji je to uopšte dijapazon naših pesama od setnih, lirskih, ljubavnih, preko energičnih, razigranih i šaljivih. Potrudili smo se da u tom malom opsegu od osam pesama prikažemo što je moguće više kada je u pitanju Kosovo i Metohija”, kaže Jasmina Novokmet, mentor ove pevačke grupe i redovna profesorka Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini.

Ovogodišnji VEF otvorio je Darko Čirišanović, sekretar Skupštine opštine Negotin.

“Uloga čuvara kulturnog nasleđa je izuzetno važna i to je najvažniji razlog naše podrške institucijama, udruženjima, kulturno-umetničkim društvima i pojedincima koji predano rade na negovanju i čuvanju narodne tradicije, običaja i muzike. Mokranjčev grad poštuje tradiciju, kulturu i mlade naraštaje koji će večeras ali i drugog festivalskog dana izvodeći tradicionalnu muziku iz svog kraja, zasijati svim sjajem”, rekao je Čirišanović.