Naslovna Društvo Vodostaj Dunava kod Prahova -72 cm

Vodostaj Dunava kod Prahova -72 cm

712
0

Dunav je u blagom porastu, a prema prognozama RHMZ-a ovih dana može očekivati da će biti povećan za dva i po metra. Trenutni dotok 1800 kubnih metara vode u sekundi.

Iako za razliku od drugih evropskih zemalja u našem sektoru nije obustavljena plovidba zbog niskog vodostaja, vodostaj u Prahovu je  72 centimetra ispod donjeg nivoa plovidbe.

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) navode da će se na celom toku Dunava vodostaji narednih dana kretati oko i nešto ispod niskih plovidbenih nivoa, ali da je Dunav u blagom porastu.

Prosečan dotok vode iznosio je proteklih dana 1800 kubnih metara u sekundi, a danas se već kreće oko 2000.

Zbog niskog vodostaja u donjem toku ponovo su iz vode izvirili delovi nemačke ratne flote iz Drugog svetskog rata, potopljene po naredbi generala Valtera fon Štetnera u septembru 1944. godine. Lađe su već desetak dana prava atrakcija.

Zbog ovih olupina je i u vreme visokog vodostaja, otežana plovidba, a odvija se uskim kanalom u jednom smeru, pa brodovi čekaju i do četiri sata da se mimoiđu, jer je plovni put u dužini od šest kilometara sužen na svega 50 metara.

Ovaj deo plovnog puta zbog potopljenih brodova na svim navigacionim kartama označen je belom bojom, što znači da brodovi plove u zoni neispitanog plovnog područja.

Iako se već godinama priča o njihovom uklanjanju sa dunavskog dna, projekat koji bi za sva vremena rešio pitanje bezbednosti plovidbe u ovom sektoru, još uvek nije zaživeo.

Prošle godine su predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, zajedno sa predstavnicima nemačkog ministarstva odbrane i Organizacijom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) obišli lokacije na kojima se nalaze potopljeni brodovi u Prahovu. Tom prilikom su najavili da će sa nemačkim roniocima raditi na ispitivanju prisustva neeksplodiranih mina, te da će na bazi tih snimanja biti „ažurirana tehnička i tenderska dokumentacija, sa kojom će resorno Ministarstvo aplicirati za finansiranje projekta iz pretpristupnih (IPA) fondova Evropske unije“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.