Naslovna Kultura Vlasta Mladenović novi član Slovenske akademije književnosti i umetnosti

Vlasta Mladenović novi član Slovenske akademije književnosti i umetnosti

383
0

Negotinsкi pesnik Vlasta Mladenović, novi je član Slovenske akademije književnosti i umetnosti u Bugarskoj, u kojoj su od ranije i Matija Bećković i Ljubomir Simović.

Vlasta Mladenović, negotinski književnik i publicista, autor više od 30 pesničkih knjiga, urednik časopisa „Razvitak“, primljen je u članstvo Slovenske akademije književnosti i umetnosti, sa sedištem u Varni, u Bugarskoj.

Mladenović, čije su knjige objavljene u Italiji, Rumuniji, Francuskoj, Egiptu, Makedoniji, a pesme prevedene na mnoge svetske jezike, dobitnik je „Drainčeve“ i drugih književnih nagrada u zemlji i inostranstvu, brojnih visokih priznanja za doprinos kulturi, osnivač je „Muzeja crne krajine“ i jedan od pokretača Кrajinskog kruga i Borskog susreta balkanskih književnika.

“Vlasta Mladenović, poznati srpski pesnik i kulturni poslenik, dao i daje veliki doprinos očuvanju slovenskog kulturnog identiteta i jezika, kao i razvoju kulturne saradnje i afirmaciji književnog stvaralaštva “, navodi se u obrazloženju Upravnog odbora Slovenske akademije književnosti i umetnosti.

Članovi ove renomirane institucije su najpoznatija i najznačajnija imena književnosti i umetnosti slovenskih zemalja. Iz Srbije su ranije primljeni akademik Ljubomir Simović, akademik Matija Bećković, akademik Emir Кusturica…

“Nisam nikada pomišljao, niti sam sanjao, da ću jednoga dana biti član akademije, pogotovu višenacionalne, Slovenske akademije književnosti i umetnosti, sa sedištem u Bugarskoj tako da sam veoma iznenađen kandidaturom, a onda još više prijemom u članstvo renomirane akademske institucije, u kojoj su članovi najpoznatija i najznačajnija imena književnosti i umetnosti slovenskih zemalja”,  kaže Mladenović.

Ovaj poznati srpski pesnik, navode u Slovenskoj akademiji knjiženosti i umetnosti, primljen je u članstvo ove institucije i zbog pesničke posvećenosti, ali i predanog rada na afirmaciji književnog stvaralaštva, kulturnog, izdavačkog i uredničkog posleništva, kao i na osnovu kulturnih referenci.

Mladenović je, pored više od 30 pesničkih zbirki, objavio i tri antologije poezije istočne Srbije, „Antologiju srpskog pesništva“ na arapskom jeziku, knjigu književnih prikaza srpske poezije. Priredio je i uredio brojne monografske i periodične publikacije, a zastupljen je i u značajnim antologijama srpske poezije i književnim leksikonima.