Naslovna Kultura Vlasta Mladenović dobitnik “Ohridskog poetskog bisera”

Vlasta Mladenović dobitnik “Ohridskog poetskog bisera”

289
0

Krajinski pesnik Vlasta Mladenović dobitnik je ovogodišnjeg “Ohridskog poetskog bisera”.

Vlasti Mladenoviću je, za pesmu “Nad pesmama” pripala prva nagrada u kategoriji stranih autora na istoimenoj, šestoj međunarodnoj poetskoj manifestaciji u Ohridu, u Republici Severnoj Makedoniji, koja je okupila 300 pesnikinja i pesnika i 68 mladih autora.

Drugoplasirana u istoj kategoriji je Zdenka Mlinar iz Hrvatske, a treća Aleksandra Vujišić iz Crne Gore, dok je u kategoriji makedonskih autora, prva Irena Pavlova de Odoriko, drugi Živko Despotoski i treća Viktorija Makedonska.

“Posebno mi je drago što se moja poezija čita i u Makedoniji, gde planiraju i moje gostovanje i knjigu. Zaista sam počastvovan ovim visokim priznanjem sa međunarodnog festivala koji okuplja najznačajnije pesnike iz regiona i drugih država, a eto odlučeno je da nagradu daju jednom srpskom pesniku. Inače, pesmu je preveo i prepevao jedan od najpoznatijih makedonskih i evropskih pesnika, Slave Djordjo Dimoski”, kaže Vlasta Mladenović.

Najmlađi učesnici ovog festivala su Jovan Pralić i Aleksa Đorđišanović, učenici drugog razreda OŠ „Hajduk Veljko“- Korbovo, Rtkovo (Srbija), čiji je mentor Snežana Šolkotović.

Za najbolju pesmu autora iz dijaspore proglašena je „Pod zvezdanim nebom“ autorke Iskre Peneve iz Srbije.

Prvu nagradu u kategoriji mladih autora osvojila je Mila Trajčeska iz OŠ „Todor Anđelevski“ iz Bitolja u Makedoniji (mentor Mirjana Кimeva), drugu Elena Simović iz OŠ „Narodni heroj Savo Ilić“ iz Кotora u Crnoj Gori (mentor Anđela Dabetić) i treće Nikolče Angelovski, DSU “ Vančo Pitošeski“ iz Ohrida u Makedoniji (mentor Perko Božinovski).

Nagrada za životno delo dodeljena je Todetu Ilievskom iz Makedonije i Damiru Marašu iz Hrvatske.