Naslovna Kultura Vlasta Mladenović dobitnik “Drainčeve nagrade”

Vlasta Mladenović dobitnik “Drainčeve nagrade”

499
0

Negotinski pesnik Vlasta Mladenović dobitnik je ovogodišnje “Drainčeve nagrade” za zbirku poezije “Lokalitet i svet šarkamenskih rima“, koju je prošle godine publikovao “Presing” iz Mladenovca.

Žiri u sastavu dr Goran Maksimović, akademik Milovan Danojlić i Dragan Barjaktarević ovogodišnju “Drainčevu nagradu” jednoglasno su dodelili ovo prestižno poetsko priznanje negotinskom pesniku.

Kako se navodi u obrazloženju ove odluke Mladenovićeva poetika prožeta je “izrazitom pobunom, ironijom i samoironijom, a iskazana originalnim pesničkim jezikom”.

Knjiga Vlaste Mladenovića, istakao je dr Goran Maksimović, predstavlja “glasni savremeni izraz Drainčeve poetike u srpskoj poeziji i podstiče nas na razmišljanja o smislu savremenog pevanja i postojanja”.

“Prijatno sam iznenađen. Baš sam malopre došao iz Šarkamena, iz mog Rima. Radujem se i zbog Drainca, jer mi je najdraži, a njegova poetika najbliža. Raduje me i što ima poštenog žirija koji je verovatno imao u vidu moje saglasje sa Draincem, moju duhovnu korespodenciju sa njim, pa je to ovde i imalo smisla”, kaže za NG portal Vlasta Mladenović.

Negotinskom pesniku će nagrada biti uručena u Prokuplju na 49. Drainčevim susretima, koji će u gradu pod Hisarom biti održani od 28. do 30. avgusta.