Naslovna Kultura Vlaški hor „Wallachia“ na „Vidovdanskim danima“ u Temišvaru

Vlaški hor „Wallachia“ na „Vidovdanskim danima“ u Temišvaru

1732
0

Vlaški hor „Wallachia“ iz Negotina, prvi i jedini hor vlaške nacionalne manjine u Srbiji i okruženju, uveličao je tradicionalnu Vidovdansku akademiju Saveza Srba u Rumuniji, koja je 25. i 26. juna održana u Temišvaru.

mr Daniela Pajčić i Vlaški hor „Wallachia“: Foto: Arhiva Hora

Gradski horski ansambl „Mokranjac“ imao je priliku da u Temišvaru na „Vidovdanskim danima“ prezentuje Hor „Wallachia“, jedinstveni u našoj zemlji i regionu, koji radi na modernizaciji vlaške muzike kroz horsko izvođenje.

„Wallachia“, pod upravom Dragane Marinović Simonović, priredila je na „Vidovdanskim danima“ u Temišvaru umetnički performans u saradnji sa Danielom Pejčić, magistrom pedagoških nauka, nastavnicom vlaškog govora sa elementima nacionalne kulture u OŠ „Stevan Mokranjac“ u Kobišnici, koja je svoju pesmu „Vidovdan“, specijalno napisanu za ovaj program, kazivala na srpskom i vlaškom.

Hor je, zatim, izveo kompoziciju Željka Samardžića Panonca „Pećka kandila“ u aranžmanu Jelene A. Tonić, a potom i vlaške  pesme: „Gergina“, „La izvor“, „Mndra mja ku krpa mura“, u aranžmanu Ružice Rajković i Dragane Marinović Simonović, uz muzičku pratnju frulaša Milana Nikolića i Voje Bađikića i ritmičku podršku Milana Markovića na perkusijama, kao i kompoziciju „Staj, staj“ u džez aranžmanu Danila Perkovića i klavirsku saradnju Aleksandra Mitića.

Vlaški hor „Wallachia“; Foto: Arhiva Hora

Nastup Negotinaca publika je pozdravila gromoglasnim aplauzom, pa je „Wallachia“ na zadovoljstvo prisutnih izvela na bis i kompoziciju „Knta-kuku“ u aranžmanu Marka Miljkovića i Dragane Marinović Simonović.

„Naš Gradski horski ansambl je, inače, pre četiri godine dok je postojao samo Hor „Vivak“ uspostavio saradnju sa Savezom Srba u Rumuniji, koja se ovom prilikom nastavila i nastupom na „Vidovdanskim danima“. Vidovdanskoj akademiji su, inače, uz našeg domaćina, gospodina Ognjana Krstića, predsednika Saveza Srba i narodnog poslanika u parlamentu Rumunije, prisustvovali i Vladan Tadić, generalni konzul Konzulata Republike Srbije u Rumuniji, kao i Slaviša Ćeranić, ambasador BiH u Rumuniji“, kaže Krsta Stanković Njenjulović, predsednik Skupštine Gradskog horskog ansambla „Mokranjac“.

Učesnici Vidovdanske akademije u Temišvaru; Foto: Arhiva Hora

Vlaški hor „Wallachia“, već drugu godinu zaredom, realizuje projekat „Vlaška horska pesma“ koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja u oblasti kulturnih delatnosti nacionalnih manjina u Republici Srbiji.

„Samo deo ovog projekta hor je izveo na festivalu „Gergina“ u Negotinu, nakon koga je dobio dosta pozitivnih kritika od struke, kao i od prof. dr Dimitrija Golemovića, etnomuzikologa i kompozitora, koji je pohvalio izradu naših aranžmana i podržao rad, ideju i inicijativu da nacionalnu kulturu treba negovati upravo na visokom nivou muziciranja. Hor „Wallachia“ ovaj projekat završava gostovanjem u Beču početkom oktobra. O tome koliko smo oduševili domaćine u Temišvaru našim nastupom govori njihov poziv da nas u novembru ponovo ugoste na manifestaciji „Mesec srpske kulture“, kaže Dragana Marinović Simonović, predsednik Upravnog odbora Udruženja Gradskog horskog ansambla “Mokranjac” pri kojem deluje i Vlaški hor “Wallachia”, čiji je umetnički rukovodilac.

Horisti ispred Spomenika Dositeju Obradoviću u Temišvaru; Foto: Arhiva Hora