Naslovna Krajinske vinjete Vlaški hor „Wallachia“ – čuvar tradicije

Vlaški hor „Wallachia“ – čuvar tradicije [Video]

558
0

U okviru Udruženja Gradskog horskog ansambla “Mokranjac” u Negotinu pored Dečjeg hora “Vivak” i Gradskog hora “Mokranjac” funkcioniše i prvi i jedini hor vlaške nacionalne manjine u Srbiji i okruženju  – Vlaški hor  “Wallachia”.

Vlaški hor  “Wallachia”

Sa svojim prirodnim lepotama,  kulturno-istorijskim spomenicima, ali i zahvaljujući ljudima koji su ime ovog grada u kome su rođeni dostojno reprezentovali širom Srbije i sveta, Negotin se odavno izdvojio i kao sredina koja neguje svoju vokalnu tradiciju, ali i kao sredina poznata po svojim izvanrednim horovima.

Čim je u prestonici 1853. formirano Prvo beogradsko pevačko društvo, Negotin je osnovao Pevačko-pozorišnu družinu, koja se pod uticajem Mokranjca orijentisala na isključivo horsku muziku i bila veoma uspešna u ovom gradu. Materijalno je dobro stajala, pa je čak u dva navrata svom nekadašnjem mladom horovođi Stevanu Mokranjcu pomogla sa 79 cesarskih dukata. A on je Negotinu  kasnije spevao u čast svoju Šestu rukovet.

Brojni su horovi čuvali muzičko blago Srbije i pevali Mokranjca, ali je nedavno jedan, takođe, postao jedinstven i to po tome što čuva tradiciju pesme na manjinskom, vlaškom jeziku.

Vlaški hor  “Wallachia” sa uspehom je realizovao i svoj prvi projekat modernizacije vlaške muzike kroz horsko izvođenje, koje je u oblasti kulturnih delatnosti nacionalnih manjina podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

“Projekat se odnosi na prikupljanje muzičke građe u oblasti vlaške muzike, njeno raspisivanje i obradu na savremen, moderan način za horsko izvođenje među vlaškom populacijom i većinskim srpskim stanovništvom. Cilj nam je da od zaborava sačuvamo vlašku muziku, vekovima negovanu na prostoru istočne Srbije”, kaže Dragana Marinović Simonović, predsednik Upravnog odbora Udruženja Gradskog horskog ansambla “Mokranjac” pri kojem deluje i Vlaški hor “Wallachia”, čiji je umetnički rukovodilac.

Neke od najlepših vlaških pesama, prepoznatljivih motiva, horisti “Wallachie” su doneli pred publiku u novom ruhu, harmonski precizno, horski glasovno sjajno ukomponovano, a opet interpretativno dinamično i zanimljivo.

“Horisti su sa velikim oduševljenjem i profesionalnošću prihvatili ove kompozicije, iako među članovima imamo podjednako i srpske i vlaške pevače. Obradili smo više pesama počev od “Gergine”, “Staj, staj”, “La izvor”, “Mndra mja” i tako dalje, radili smo to u raznim aranžmanima na kojima su radili Ružica Rajković i Danilo Perković, koji je svoje obrade vršio u džez maniru“.

Kroz projekat “Vlaška horska pesma – Modernizacija vlaške muzike kroz horsko izvođenje” negotinski Vlaški hor “Wallachia” nastojao je da sa vlaškom vokalnom tradicijom, ovoga puta u savremenom maniru, upozna i širu javnost u Beču i Austriji pa je hor internacionalizaciju vlaškog modernog stvaralaštva ostvario 16. decembra kroz onlajn nastup na godišnjem koncertu Kulturnog centra “Stevan Mokranjac” iz Beča.