Naslovna Društvo Vlada Švajcarske podržava osnivanje Savetodavnih službi za građane

Vlada Švajcarske podržava osnivanje Savetodavnih službi za građane

195
0

Vlada Švajcarske će sa 230.870 evra, kroz program Swiss PRO, podržati jedinice lokalne samouprave da uspostave Savetodavne službe za građane koje će pružiti pomoć za najmanje 5.000 građana iz ranjivih grupa da ostvare svoja prava.

Pravo učešća ima 99 gradova i opština obuhvaćenih programom koje, prema stepenu razvijenosti, pripadaju drugoj, trećoj ili četvrtoj grupi, a nemaju uspostavljenu jedinicu za pružanje besplatne ili savetodavne pravne pomoći.  Tu spadaju i opštine Borskog i Zaječarskog okruga, među kojima je i Negotin.

Ovaj program, ohrabruje i saradnju lokalnih samouprava, tako da mogu zajedno da učestvuju u pozivu, koji je otvoren do 16. aprila.

Gradovi i opštine koji podnesu najbolje predloge projekata dobiće, pored bespovratnih sredstava za uspostavljanje Savetodavne službe za građane, i tehničku pomoć u vidu izrađene metodologije za rad Savetodavne službe i vođenje evidencije korisnika i korisnica.

Kako navode u Swiss PRO, biće podržano do 12 predloga projekata jedinica lokalne samouprave u vrednosti od 13.280 do 16.600 evra.

Kako bi se zainteresovane lokalne samouprave upoznale sa detaljima programa podrške, od prijavljivanja i učešća na javnom pozivu, preko kriterijuma za izbor projekata do dobijanja bespovratnih sredstava, program Swiss PRO organizovaće informativne sesije širom zemlje od 25. marta do 3. aprila.

Prva informativna sesija biće održana u Zaječaru, u ponedeljak, 25. marta u Regionalnoj agenciji za razvoj Istočne Srbije RARIS (Trg oslobođenja bb) u 13 časova.