Naslovna Društvo Vlada Švajcarske osnažuje ranjive grupe u Srbiji: Tehnička podrška opštini Negotin

Vlada Švajcarske osnažuje ranjive grupe u Srbiji: Tehnička podrška opštini Negotin

241
0

Opština Negotin jedna je od 16 lokalnih samouprava kojoj će Vlada Švajcarske, preko programa Swiss PRO, pružiti tehničku podršku za sprovođenje projekata u partnerstvu sa civilnim sektorom.

Foto: Swiss PRO

U okviru dva javna poziva sprovedena pod sloganom “Nove ideje po meri zajednice”, odobrena je podrška za 26 organizacija civilnog društva, u ukupnoj vrednosti od 350.000 evra, dok tehničku podršku namenjenu lokalnim samoupravama za sprovođenje projekata u partnerstvu sa civilnim sektorom dobija 16 gradova i opština u Srbiji, među kojima i negotinska.

„Tehnička podrška za 16 lokalnih samouprava obuhvataće razvoj i unapređenje procesa, procedura i propisa o definisanju javnog interesa i finansiranju lokalnih projekata koje sprovode organizacije civilnog društva. Deo gradova i opština tokom sledeće faze podrške sprovodiće projekte zajedno sa civilnim sektorom“, rekla je Ana Nedeljković Belja, nacionalna menadžerka programa Swiss PRO na dodeli sertifikata, kojoj je prisustvovala i Merlina Selenić, zamenica predsednika opštine Negotin.

Organizacijama civilnog društva odobrena je podrška u vrednosti od 10.000 do 14.000 evra da sprovedu 11 projekata koji će se baviti osnaživanjem ranjivih grupa kroz obuke, dok će se ostali baviti unapređenjem dostupnosti javnih usluga za ranjive grupe: osam projekata u fokus stavlja pristup socijalnoj zaštiti, četiri projekta bave se unapređenjem pristupa zdravstvenim uslugama, dok su tri usredsređena na obrazovanje.

Među odobreni su i projekti Centra za humano delovanje “Logotera” iz Kladova i Udruženja građana “Kokoro” iz Bora.

Ovim projektima prethodio je proces javnih poziva, koji su trajali od juna do avgusta 2018. godine, tokom kojih se prijavilo 85 organizacija i 16 lokalnih samouprava.

„Podrška socijalnoj inkluziji na lokalu je jedan od tri stuba programa Swiss PRO, pored dobrog upravljanja i rodne ravnopravnosti. Očekujemo dobre rezultate projekata koji će direktno unaprediti živote 2.600 ljudi kroz treninge, obrazovanje i usluge socijalne zaštite“, rekao je Grem Tindal, menadžer programa Swiss PRO.