Naslovna Društvo Vlada Švajcarske kroz program „Nove ideje po meri zajednice“ podržala 34 projekta...

Vlada Švajcarske kroz program „Nove ideje po meri zajednice“ podržala 34 projekta iz Negotina, Kladova, Bora, Zaječara…

531
0

Vlada Švajcarske će u okviru programa Swiss PRO podržati 26 socijalno inovativnih projekata lokalnih organizacija civilnog društva sa preko 350.000 evra, kao i osam partnerskih projekata lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva sa više od 100.000 evra.

Pored 26 projekata organizacija civilnog društva koje je program Swiss PRO podržao sa skoro 350.000 evra, u okviru javnog poziva pod sloganom “Nove ideje po meri zajednice”, a među kojima su i Centar za humano delovanje „Logotera“ iz Kladova i Udruženje „Kokoro“ i Centar za socijalni rad u Boru, podržano je i osam partnerskih projekata lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva sa preko 100.000 evra.

Realizacija ovih projekata je u toku i pružiće podršku za najmanje 650 ljudi iz ranjivih grupa u Negotinu, Zaječaru, ali i u Vlasoticu, Ivanjici, Smederevu, Raški, Ćupriji i Novom Pazaru.

„Najveća vrednost ovih projekata je stvaranje promene na lokalnom nivou koja ima efekat na bolji kvalitet života korisnika, bilo u ekonomskom, društvenom ili kulturnom smislu. Vlada Švajcarske će nastaviti da podržava inicijative socijalnog uključivanja ranjivih grupa“, istakao je Petar Vasilev, nacionalni službenik programa Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji.

Projekat opštine Negotin, „Budimo jači“, u saradnji sa partnerskom organizacijom odnosi se na pružanje medicinskih fizioterapijskih tretmana i govornih terapija za decu sa posebnim potrebama i poremećajima u govoru čiji se broj, prema zvaničnim podacima Doma zdravlja, u poslednje vreme povećao.

Swiss PRO će ovaj projekat podržati sa 13.900 evra, a lokalna samouprava sa 2.375 evra.

„Podrška ranjivim grupama zasnovana je na analizi potreba lokalnih zajednica i njihovih prioriteta.Profil podržanih korisnika i korisnica je raznovrstan, a najviše su zastupljene žene, pripadnici romske nacionalne manjine i mladi. Među korisnicima projekta su i stariji ljudi, osobe sa invaliditetom, oboleli od malignih bolesti, deca, samohrani roditelji, korisnici socijalne novčane pomoći i radnici bez kvalifikacija“, navela je Nataša Ivanović, službenica za socijalno uključivanje programa Swiss PRO.