Naslovna Politika Vlada Srbije raspustila SO Negotin: Ostavkom do prevremenih izbora

Vlada Srbije raspustila SO Negotin: Ostavkom do prevremenih izbora

161
0

Predsednik opštine Negotin podneo neopozivu ostavku kako bi se stvorili zakonski uslovi za održavanje lokalnih izbora, tri meseca pre redovnih. Nadležni kažu da bi martovski izbori usporili razvoj opštine.


Vlada Srbije raspustila je skupštinu opštinu Negotin i formirala petočlani Privremeni organ koji će do novih izbora voditi opštinu. Na čelu Privremenog organa, rešenjem nadležnog Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, našao se Vladimir Veličković, predsednik opštine, čija je neopoziva ostavka početkom oktobra i omogućila uvođenje privremenih mera.

Iako bi izbori u Negotinu u redovnom postupku trebalo da budu održani do narednog marta, ostavka Vladimira Veličkovića, inače poverenika negotinskih naprednjaka, omogućila je da oni budu sprovedeni tri meseca ranije. Dodatne uslove za to stvorila je i namera vladajuće koalicije, koju od izbora 2014. čine stranke okupljene oko naprednjaka i socijalista, da u narednom periodu ne održavaju sednice Skupštine opštine. O tome, ali i Veličkovićevoj neopozivoj odluci resorno Ministarstvo obavestio je predsednik SO Negotin, dr med Ljubisav Božilović.

Razlog za moju ostavku je višestruk. Vođen situacijom da su nama redovni lokalni izbori u martu smatrao sam da ovo uopšte nije neka velika promena zato što će sada izbori biti tri meseca ranije, obrazložio je Veličković.

Iako čaršija komentariše da su negotinski, ali i prevremeni izbori u Pećincima, Mionici, a sve češće se spominje i Kostolac, neka vrsta ankete pred beogradske izbore, u Negotinu kažu da su oni samo želja da se u narednu godinu uđe sa “bolje startne pozicije u rešavanju problema” jer bi se u suprotnom, izgubilo dragoceno vreme na “formiranje vlasti, razne rebalanse budžeta i eventualne promene planova”.

Ne želim da sve ovo što radimo bude na nekoj pauzi, pritom mislim na martovske izbore, pa predizbornu kampanju koja bi trajala u narednoj budžetskoj godini, gde bi opet trpela opština i građani, u smislu realizacije svih poslova koje smo planirali. U ovom trenutku mi je želja da nemamo nikakav vakuum zbog kojeg bi posle izgubili previše vremena za neke druge stvari. Ako neko razmišlja realno, ne pričam politički, shvatiće da je to bolje za nas. Ako neko hoće da ide samo kroz politiku, onda možemo da gledamo i tako pa da izgubimo još jednu godinu, ali ja smatram da više nemamo vremena. Neodgovorno bi bilo više gubiti vreme i baviti se politikanstvom, rekao je Veličković.

SNS kao najjača politička opcija u lokalnom parlamentu započeo je već razgovore sa svojim koalicionim partnerima. Veličković je potvrdio da su pregovori počeli, a nije isključio ni mogućnost da na izbore SNS i njeni koalicioni partneri budu imali zajedničku listu.

Uz Vladimira Veličkovića, poverenika negotinskih naprednjaka, članovi Privremenog organa su: Boban Stingić (SNS), zamenik predsednika opštine, Merlina Selenić (SNS), pomoćnica predsednika opštine, Milan Uruković (SPS), lider negotinskih socijalista i Miloš Gagić (SPS).