Naslovna Kultura “Vivak” u Temišvaru

“Vivak” u Temišvaru [Foto]

557
0

Dečiji horski ansambl „Vivak“-2015 iz Negotina boravio je 29. i 30. juna u Temišvaru u okviru projekta „Mokranjac u Negotinu – Mokranjac u Temišvaru“.

Hor „Vivak-2015“ na manifestaciji „Vidovdanski dani“ u Temišvaru, foto: Zdenka Tomić

Gostovanje je realizovano u saradnji sa Savezom Srba u Rumuniji a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, tačnije Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Želeći da pokaže kako se čuva i unapređuje tradicionalno horsko pevanje kao i da predstavi muzičku tradiciju Istočne Srbije kroz opus Stevana Stojanovića Mokranjca u matici i dijaspori, ovaj najmlađi negotinski hor priredio je radionicu i potom koncert kojim je zatvorena manifestaciju „Vidovdanski dani“ u Temišvaru.

Oduševili znalački pripremljenim programom, foto: Zdenka Tomić

Kao i svaki put kada gostuje izvan Srbije „Vivak“ je koncert počeo Mokranjčevom muzikom, ovoga puta kompozicijom „Tebe pojem“.

Čule su se i Mokranjčeve „Na ranilu“ i „Raslo mi je badem drvo“, ali i pesme inspirisane pravoslavljem i srpstvom „Oj Kosovo, Kosovo“, „Vera naša,vera slavna“, „Kosovski božuri“, kao i pesma „Gergina, Gergina“ koju hor izvodi na vlaškom jeziku.

U prijatnoj atmosferi koju su svojim glasićima stvorili najmlađi pevači Mokranjčevog grada predvođeni dirigentom Draganom Marinović-Simonović, zvanični deo programa završen je izvođenjem kompozicije „Ovo je Srbija“ posle koje je publika najmlađi negotinski hor tri puta vratila na bis.

Publika je bila neumoljiva: Tri bisa za Negotince; foto: Zdenka Tomić

Tako su se čule i „Staj, staj“ – pesma koju je proslavio legendarni interpretator vlaške muzike iz Negotinske Krajine Slobodan Domaćinović, kao i „Ogrejala sjajna mesečina“ A. Vasiljevića, dok je koncert završen svečanom pesmom “Ima jedna u Srbiji Krajina”.

Korepetitori su bili profesor flaute Valentina Dimitrijević, profesor harmonike Dušan Đorđević i Luka Nikolić koji je svirao tarabuku.

Čestitke dirigentu Dragani Marinović-Simonović; foto: Zdenka Tomić

Na priređenoj radionici Ružica Rajković, profesor muzike i dirigent, govorila je o svetovnom i duhovnom opusu Stevana Stojanovića Mokranjca, podvlačeći da su njegove kompozicije, izuzev Opela, isključivo bazirane na narodnim motivima, napevima i pesmama.

Uticaj folklora i naroda na Mokranjčevo stvaralaštvo praktično je prikazala kroz dve njegove kompozicije – pesmi iz Šeste rukoveti „Raslo mi je badem drvo“ kao primeru svetovne muzike i „Tebe pojem“ iz Liturgije Sv. Jovana Zlatoustog iz duhovne muzike.

Cilj prvog dela radionice bilo je upoznavanje i približavanje Mokranjčevog dela, kao i njegovog načina komponovanja i stvaralaštva kroz priču i obradu kompozicija.

Ružica Rajković o svetovnom i duhovnom opusu Stevana Stojanovića Mokranjca; foto: Zdenka Tomić

Dragana Marinović-Simonović, profesor harmonike i umetnički rukovodilac hora „Vivak“-2015 iz Negotina u nastavku radionice govorila je o savremenom stvaralaštvu i kompoziciji „Ima jedna u Srbiji Krajina“ koja je nastala upravo na inicijativu i po ideji ovog horskog ansambla.

„Muziku je potpisao Ivan Ilić, dirigent Big benda RTS-a i kompozitor prefinjenog osećaja koji ume da iščita sve unutrašnje muzičke strukture i da ih determiniše u oblik pune stvaralačke slobode“, istakla je i dodala da je kompozicija pisana u obliku dvodelne svečane pesme, koja već ima internacionalni muzički izraz.

Dragana Marinović-Simonović o savremenom stvaralaštvu; foto: Zdenka Tomić

„Autor stihova je naš savremenik, Negotinac Krsta Stanković a pesma je pisana za decu mada je mogu izvoditi i stariji. Usmerena je ka realnom okruženju sa primetnom potrebom da hor peva o istorijskom značaju Negotinske Krajine. Po uzoru na Mokranjca koji je otkrio sve lepote našeg kraja i od njih stvorio riznicu duhovnih i svetovnih dela koja danas predstavlja nacionalno blago i mi možemo da se potrudimo da savremenim horskim kompozicijama istaknemo značaj i lepote našeg kraja“, rekla je Dragana Marinović-Simonović.

Gosti iz Negotina uživali u poseti Temišvaru; foto: Zdenka Tomić

Zahvaljujući organizaciji Saveza Srba u Rumuniji tokom dvodnevnog boravka članovi negotinskog dečijeg hora Vivak-2015 imali su priliku da uživaju u lepoti Temišvara i da se u ovom gradu u pratnji vodiča upoznaju sa naznačajnijim istorijskim i kulturnim znamenitostima.