Naslovna Društvo Vitešкe veštine Srednjovekovne družine „Pogani“ na „Negotinsкom letu“

Vitešкe veštine Srednjovekovne družine „Pogani“ na „Negotinsкom letu“

697
0

Družina „Pogani“, koja okuplja zaljubljenike u srednjovekovnu istoriju iz Negotina, Bora i Leskovca, u nedelju 31. jula u gradskom parku u Negotinu, predstaviće atraktivne viteške veštine.

Foto: Marjan Stojković

Srednjovekovna družina „Pogani“ u okviru „Negotinskog leta“ na poziv Turističke organizacije opštine Negotin i Narodne biblioteke „Dositej Novaković“ organizovaće popodnevno druženje sa Negotincima u centralnom gradskom parku.

Nakon uvodne prezentacije u paviljonu parka od 16 sati i 30 minuta, posetioci će imati prilike da se od 17 časova oprobaju u tradicionalnom streličarstvu, bacanju koplja i sekira, ali i da se upoznaju i druže sa članovima ovog srednjovekovnog udruženja.

„ Pogani“ se bave rekonstrukcijom srednjovekovnog načina života iz perioda od 9. do 11. veka i to: bogatiji zemljoposednici, trgovci, zanatlije, lovci, ratnici i farmeri. Družina simboliše duh tog vremena, predstavlja stare zanate i veštine, mitologiju i legende, kao i iskonsku povezanost sa prirodom“, kaže Dejan Vasilić, idejni tvorac „Pogana“, koje Negotinci poznaju i kao „Bele zmajeve“.

Članovi ove družine se bave streličarstvom, bacanjem koplja i sekire, ali i starim zanatima, kao što su rad sa drvetom, kožom, kostima, kamenom, crtanjem, šivenjem… Učesnici su i brojnih viteških manifestacija čiji je cilj upravo poštovanje tradicionalnih vrednosti.