Naslovna Društvo Visoke temperature u Negotinu: Gradski bazen još uvek ne radi, spas od...

Visoke temperature u Negotinu: Gradski bazen još uvek ne radi, spas od vrućina na Dunavu

3508
0

U Negotinu danima visoke temperature. Štab za vanredne situacije izdao upozorenje za preduzimanje preventivnih i operativnih i mera. Bazen još uvek ne radi.

Leto je kalendarski tek počelo a sve češće se “pale” narandžasti i crveni meteoalarm. Temperatura je danima konstantno visoka, pa su letnje bašte u Negotinu i u vreme najvećih vrućina skoro prazne.

U negotinskim kafićima sladoled i hladna pića su najtraženiji proizvodi, a građani biraju i one sa suncobranima i rasprskivačima sa takozvanom vodenom maglom.

Gradski bazen još nije počeo sa radom. Sanacija je u toku, radovi na varenju se privode kraju, a farbanje mu tek predstoje, pa do kraja meseca, eventualno početkom narednog, Negotinci neće moći da se bar u vodi rashlade.

Foto: Danijel Dudok

Spas od vrućina, doduše, pruža jedina plaža u blizini, na desetak kilometara u Negotinu, koju od trave u vodi čiste tek pojedini meštani.

Deo plaže sa suncobranima, česmom i tušem, uredili su članovi Udruženja građana SUPA (Sport, Umetnost, Priroda, Alternativa), koji su minulih godina, izgradili i ispust za čamce i uredili sportske terene, između ostalih i one za odbojku na pesku i za boćanje, kao i teren za basket.

Lekari Hitne službe beleže nešto veći broj pacijenata, uglavnom hroničnih.  Do sada, međutim, nije bilo slučajeva toplotnih udara, niti drugih drastičnijih posledica direktnog izlaganja suncu.

“U prethodnom periodu Službi hitne medicinske pomoći  nije se javio ni jedan pacijent sa tegobama usled izloženosti suncu tj. sunčanice ili toplotnom udaru. Svakako beležimo nešto veći broj hroničnih bolesnika, pacijenata sa povišenim ili sniženim krvnim pritiskom sa simptomima glavobolje i nestabilnosti, onkoloških pacijenata na  hemoterapiji i trudnice. Ovi pacijenti se intenzivnije javljaju u večernjim časovima”, kaže dr Dejan Petrović, zamenik direktora Zdravstvenog centra Negotin.

Lekari ističu da je najrizičniji period za boravak napolju od 10 do 17 časova i savetuju unošenje dovoljnih količina tečnosti, kao nošenje kačketa i šešira.

Zbog visokih temperatura, Štab za vanredne situacije zbog visokih temperatura izdao je upozorenje za preduzimanje preventivnih i operativnih i mera ukazujući na “potrebu spremnosti svih subjekata koje treba angažovati u cilju smanjenja rizika od opasnosti toplotnog talasa i posledica koje može prouzrokovati i obezbediti njihovo reagovanje”.

“Nadležne komunalne službe koje raspolažu odgovarajućim kapacitetima za distribuciju vode za piće trebalo bi da izvrše raspoređivanje istih po teritoriji jedinice lokalne samouprave i omoguće dostupnost vode za piće i osvežavanje mogućem najugroženijem stanovništvu. Stanovništvu sa posebnim potrebama i starijoj populaciji omogućiti dostavu odgovarajuće flaširane vode preko Centra za socijalni rad i Crvenog krsta, u saradnji sa lokalnim domom zdravlja da se  postave punktovi za pružanje prve medicinske pomoći na najprometnijim lokacijama na teritoriji JLS i neophodno je pojačati preventivne mere zaštite od požara na otvorenom prostoru”, navode u Štabu za vanredne situacije uz apel građanima da sve primećene pojave vezane za  vanredne događaje uzrokovane ekstremno visokim temperaturama  prijave na kontakt telefon 019/544-000 Situacionom centru za obaveštavanje Negotin i na 193 Vatrogasnom spasilačkom odeljenju.