Naslovna Ekonomija Više struje sa „Đerdapa dva“

Više struje sa „Đerdapa dva“

384
0

Hidroelektrana „Đerdap dva“ proizvela je u januaru maksimalnih 170.210 megavat časova električne energije, što je za 55 odsto više od plana.

Hidroelektrana „Đerdap II“, fotografija: Milorad Drča

Hidroelektrana „Đerdap dva“ premašila je plan proizvodnje za 60.210 megavat časova električne energije, za 55 odsto više nego što je bilo bilansirano za prvu mesec ove godine.

U proseku su u januaru, navodi se u saopštenju objavljenom sa sajtu ovog ogranka Elektroprivrede Srbije, deset agregata popularne „dvojke“ dnevno isporučivali između pet i šest miliona kilovat-sati električne energije.

„Ovo je do sada najbolja mesečna proizvodnja od aprila 1985. godine kada je zvanično elektrana ušla u eksploataciju. Rekordna proizvodnja je ostvarena najpre zahvaljujući odličnoj pogonskoj spremnosti postrojenja i idealnom dotoku Dunava koji se kretao u rasponu, od 6.200 do 8.108 kubnih metara vode u sekundi“, navodi Radmilo Nikolić, direktor za proizvodnju energije ogranka HE „Đerdap“.

Januar je bio u proizvodnom smislu odličan i za prvu đerdapsku fabriku struje, HE “Đerdap jedan” kod Kladova, sa proizvodnjom od 639.018 megavat časova električne energije. Na ovoj elektrani je januarska bilansirana proizvodnja od 329.000 megavat sati nadmašena za 94 odsto.