Naslovna Društvo COVID-19 Više prenosa – više varijanti; Manje prenosa – manje varijanti

Više prenosa – više varijanti; Manje prenosa – manje varijanti

338
0

Najavljuje se pobeda nad kovidom-19, ali još uvek imamo pojavu novozaraženih, a sada već, tzv. „masovna imunizacija“ i dalje se sporo nastavlja. To je stvorilo uslove da se korona virus, iako u smanjenoj učestalosti i dalje prenosi na osetljive, a epidemija se nastavlja.

Pripremio: dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

Odmah se znalo još od početka, kada se počelo odugovlačiti sa vakcinacijom da se epidemiji ne može stati na put. Da bi masovna vakcinacija bila od koristi trebalo je izvesti energično i u najkraćem roku. Prolazili su meseci a ona još uvek traje.

Dolazak, korišćenje i favorizovanje vakcina su delovali opuštajuće na stanovništvo koje je odjednom, u većini slačajeva, napustilo primenu standardnih mera zaštite. Kada se to dogodi i dopusti korona virusu da se prenosi s jednog čoveka na drugog,  njemu se dopušta da stvara nove sojeve i varijante. Tako se pominju indijski soj, delta soj i neki drugi kao forma prilagođavanja virusa da u neprijateljskoj sredini opstane. Zloslutnici kažu da su novi sojevi i varijante opasniji od kovida-19!

Svetska zdravstvena organizacija je tu pojavu u borbi sa korona virusom nazvala duhovitom sintagmom koju će svako od vas razumeti: Više prenosa virusa – više varijanti virusa; Manje prenosa – manje varijanti!

Postavlje se pitanje: „Ima li izlaza iz tog ćorsokaka“? Ima!

Sprečiti, odnosno sprečavati u svakodnevici, na svaki mogući način prenošenje virusa sa izvora zaraze, bolesnih i inficiranih – na zdrave.

Od početka epidemije korona virusa pa do dolaska vakcina, štitili smo se standardnim merama zaštite, među kojima su bile najčešće: nošenje maski, izbegavanje dugotrajnog kontakta i držanje rastojanja od dva metra od drugih osoba, pranje i dezinfekcija ruku, izolacija i dr.

Sada, vakcine sprečavaju prenošenje virusa. Počeli smo verovati da će se, sa dolaskom vakcina, sve pomenute mere ublažiti ili ukinuti. Moglo je to biti, da se vakcinacija obavila u najmanje moguće kratkom roklu. Ali, nije. Sve dok se ne vakciniše toliki broj stanovnika da se stvori potrebna epidemiološka barijera koja će sprečiti u najvećoj meri dalje prenošenje virusa, ostaju i sve druge mere zaštite na snazi.

Ostaje za kraj ili početak nove epizode u kovid krizi, ono što je najvažnije: vakcinacijom protiv kovida-19 i  merama zaštite na svaki drugi  mogući način, sprečićemo i ublažiti, mogući novi talas epdiemije kovida u septembru koji najavljuju štabski epidemiolozi.

U Rajcu, 27. juna 2021. godine.