Naslovna Ekonomija Više od devet i po miliona evra za 77 novih infrastrukturnih projekata

Više od devet i po miliona evra za 77 novih infrastrukturnih projekata

265
0

Evropska unija (EU) je preko razvojnog programa EU PRO opredelila  sredstva u visini od 9,6 miliona evra za realizaciju 77 novih infrastrukturnih projekata, odlučeno je na sastanku Upravnog odbora EU PRO-a koji je održan u Beogradu.

Projekti će doprineti realizaciji investicija i otvaranju novih radnih mesta sa krajnjim ciljem da se poboljša kvaliteta života stanovnika i stanovnica 99 lokalnih samouprava u Srbiji, među kojima su i opština Negotin, ali i ostali gradovi Borskog i Zaječarskog okruga.

Odobrena podrška, između ostalog, podrazumeva finansiranje 37 lokalnih infrastrukturnih projekata ukupne vrednosti 6,1 milion evra, od čega EU daje 4,5 miliona evra, a lokalne samouprave 1,6 miliona dinara. Podrška se odnosi na izgradnju i rekostrukciju objekata javne namene, obrazovnih i ustanova zdravstvene i socijalne zaštite, sportskih i kulturnih centara,  kao i unapređenje komunalne infrastrukture.

Odobreno je finansiranje devet projekata za unapređenje poslovne infrastrukture, za koje je EU obezbedila 4,5 miliona evra, dok će učešće opština iznositi 905.392 evra, a koji se odnose na  infrastrukturno opremanje industrijskih zona i unapređenje turističke infrastrukture.

Obezbeđena su i dodatna sredstva za izradu projektno-tehničke dokumenatacije za poslovnu infrastrukturu, ali i izradu planova detaljne regulacije u 19 gradova i opština uključenih u realizaciju programa EU PRO, za koji su opredeljena sredstva u visini od 274.695, odnosno od 255.274 evra .

Upravni odbor programa EU PRO se takođe saglasio sa kriterijumima javnog poziva za razvoj i unapređenje Geografskih informacionih sistema, kao i sa pozivom za podršku projekatima organizacija civilnog društva koji treba da doprinesu unapređenju socijalne kohezije u multietničkim opštinama i gradovima u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije. Ova dva nova poziva biće objavljena tokom oktobra 2018. godine.