Naslovna Ekonomija Više od devet i po miliona evra za 77 novih infrastrukturnih projekata

Više od devet i po miliona evra za 77 novih infrastrukturnih projekata

261
0

Evropska unija (EU) je preko razvojnog programa EU PRO opredelila  sredstva u visini od 9,6 miliona evra za realizaciju 77 novih infrastrukturnih projekata, odlučeno je na sastanku Upravnog odbora EU PRO-a koji je održan u Beogradu.

Projekti će doprineti realizaciji investicija i otvaranju novih radnih mesta sa krajnjim ciljem da se poboljša kvaliteta života stanovnika i stanovnica 99 lokalnih samouprava u Srbiji, među kojima su i opština Negotin, ali i ostali gradovi Borskog i Zaječarskog okruga.

Odobrena podrška, između ostalog, podrazumeva finansiranje 37 lokalnih infrastrukturnih projekata ukupne vrednosti 6,1 milion evra, od čega EU daje 4,5 miliona evra, a lokalne samouprave 1,6 miliona dinara. Podrška se odnosi na izgradnju i rekostrukciju objekata javne namene, obrazovnih i ustanova zdravstvene i socijalne zaštite, sportskih i kulturnih centara,  kao i unapređenje komunalne infrastrukture.

Odobreno je finansiranje devet projekata za unapređenje poslovne infrastrukture, za koje je EU obezbedila 4,5 miliona evra, dok će učešće opština iznositi 905.392 evra, a koji se odnose na  infrastrukturno opremanje industrijskih zona i unapređenje turističke infrastrukture.

Obezbeđena su i dodatna sredstva za izradu projektno-tehničke dokumenatacije za poslovnu infrastrukturu, ali i izradu planova detaljne regulacije u 19 gradova i opština uključenih u realizaciju programa EU PRO, za koji su opredeljena sredstva u visini od 274.695, odnosno od 255.274 evra .

Upravni odbor programa EU PRO se takođe saglasio sa kriterijumima javnog poziva za razvoj i unapređenje Geografskih informacionih sistema, kao i sa pozivom za podršku projekatima organizacija civilnog društva koji treba da doprinesu unapređenju socijalne kohezije u multietničkim opštinama i gradovima u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije. Ova dva nova poziva biće objavljena tokom oktobra 2018. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.