Naslovna Društvo Više od 27.000 domaćinstava u mraku držala – kuna

Više od 27.000 domaćinstava u mraku držala – kuna

6524
0

Opština Negotin i delovi Kladova i Zaječara ostali su bez struje na nešto više od sat vremena zbog neobičnog uzroka – kratkog spoja koji je izazvala kuna.

Negotin i šire distributivno područje, obuhvatajući delove Zaječara, Sokolovicu, Glogovicu, Brusnika, kao i deo opštine Kladovo do Brze Palanke, neočekivano su ostali bez električne energije u 20 sati i 41 minut.

Razlog ovome bila je kuna koja je prouzrokovala ispad iz elektroenergetskog sistema Trafo stanice 110/35 kilovolti kod Samarinovca.

Životinja je stradala na licu mesta, ali je izazvala kratak spoj, zbog čega je ispala i zaštita na sabirnicama. Radnici Ogranka Elektrodistribucije Zaječar, Pogon Negotin su elektromrežu uspeli da normalizuju, vraćajući deo po deo sistema. Snabdevanje električnom energijom je na celom ovom području uspostavljeno u 21.40 sati.

Slični incidenti dešavali su se i ranije, a poslednji put krajem jula 2022. kada struju takođe zbog kune više od 27.000 korisnika nije imalo više od sat vremena. I 2016. je kuna bila uzrok nestanka električne energije u Trafo stanici 110/35 kilovolti kod Samarinovca.