Naslovna Kultura Više od 250 učesnika na negotinskoj Svetosavskoj akademiji

Više od 250 učesnika na negotinskoj Svetosavskoj akademiji

557
0

Crkvena opština Negotin u saradnji sa svim vaspitno-obrazovnim ustanovama u čast prvog srpskog arhiepiskopa, književnika, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva, organizovala je akademiju “Sveti Sava kroz vekove ide”.

U godini kada naša Crkva proslavlja osam vekova svoje samostalnosti, za koju se od ekumenskog patrijarha u Nikeji, izborio upravo Sveti Sava, ovogodišnja centralna akademija u Domu kulture “Stevan Mokranjac”  okupila je više od 250 učesnika, predstavnika svih vaspitno obrazovnih ustanova u opštini.

jerej Marko Pajčin

Pod sloganom “Sveti Sava kroz vekove ide”  akademiju je svojom besedom otvorio jerej Marko Pajčin, starešina Crkve Svete Trojice, koji je podsetio da je srpski narod “preporođen večnom lepotom Boga živog i istinitog” prineo kao uzdarje Hilandar, Žiču, Studenicu, Mileševu, Pećku patrijaršiju, Sopoćane, Studenicu, Manasiju…

„Sveti Sava je mera srpskog čoveka, a njegov život nije tek bogat i sadržajan životopis već posrbljeno Jevanđelje. Istovremeno, svetlost njegovog bogougodnog dela ide pred nama i otkriva nam put, a put Svetog Save vodi čoveka do Carska Nebeskog koje nije nematerijalna i obezlična onostrana sredina, već večna zajednica sa Vaskrslim Bogočovekom. Stoga se put Svetog Save može razumeti Hristom, a lepota Spasiteljevog lika postaje sjajnija rodu našem blagodareći Svetom Savi“, istakao je u svojoj besedi jerej Marko Pajčin, starešina Crkve Svete Trojice.

Hor Crkve Svete Trojice sa dirigentnom Svetlanom Kravčenko

Program je Himnom i Troparom Svetom Savi otvorio Hor hrama Svete Trojice pod upravom Svetlane Kravčenko, ali i Maja Mladenović sa Pedagoškog fakulteta, Visokoškolske jedinice Negotin sa Tatjanom Milosavljević Đukić kao mentorom.

Hor Negotinske gimnazije; solista: Natalija Karalić, dirigent: Danijela Marković

Hor Negotinske gimnazije sa solistom Natalijom Karalić, pod upravom Danijele Marković i recitatorima: Martinom Neziri, Marijom Šamić, Milenom Mijucić, Filipom Piptoroševićem i Milicom Micić podsetio je na životni put srpskog svetitelja, ali i na duhovnost ovog naroda i na baka Nadu, jednu od poslednjih “igumanija” đakovačkog manastira koja je “usnila, da bi se mi probudili”.

Program ove srednje škole pripremali su profesori Slađan Mihajlović i Danijela Marković.

Učenici OŠ „Vera Radosavljević“

Osnovna škola „Vera Radosavljević“ ponovo je mnogima „zadala domaći zadatak“ zanimljivim scenskim komadom u kojem je podsetila na svetogorske svetinje, a posebno na Hilandar, koga su 1198. obnovili Stefan Nemanja, u monaštvu Simeon i njegov sin, Sava.

Program kojim se Osnovna škola „Vera Radosavljević“ predstavila na Svetosavskoj akademiji pripremili su nastavnici: Olivera Mihajlović, Sanja Radosavljević i učiteljica Snežana Gašić.

Hor „Vivak-2015“, dirigent: Dragana Marinović Simonović

Oduševio je i Hor „Vivak-2015“ Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ pod upravom Dragane Marinović Simonović pesmom o majci Svetog Save, ali i kompozicijom Vera večna, vera slavna.

Deca pripremne grupe Predškolske ustanove „Pčelica“

Najmlađi, predškolci pripremne grupe vaspitačica Miroslave Minje Đorđević i Gorane Ivković, Predškolske ustanove „Pčelica“ izveli su spletove naših narodnih igara, obučeni u autentične narodne nošnje ovog kraja.

Ritmička sekcija OŠ „Vuk Karadžić“

I Osnovna škola „Vuk Karadžić“, zahvaljujući nastavnicima i učiteljima: Svetlani Milanović, Mariji Dumitrašković, Dušici Đurđić, Lidiji Žikić, Miodragu Ristiću i Maši Milivojević bila je na visini svog zadatka.

Učenici ove škole predstavili su se kolažnim programom recitatora, Etno grupe „Klasje“ i članova ritmičke sekcije, koje su jednostavnim, ali i efektnim „kostimima“ u bojama srpske zastave, poput malih balerina, naprosto dominirale scenom. Zanimljiv je bio i scenski igrokaz dvoje mladih o Svetom Savi iz ugla savremene generacije.

Učenici OŠ „Stevan Mokranjac“ iz Kobišnice sa nastavnicom Lidijom Tomović Vuković

Pravo osveženje bili su učenici Osnovne škole „Stevan Mokranjac“ iz Kobišnice koji su predvođeni nastavnicom Lidijom Tomović Vuković i gitaristima Matejom i Strahinjom Vojvodanovićem, legendarnu kompoziciju Leonarda Koena „Aliluja“, izveli na ruskom jeziku, „Spasibo Bog“.

Članovi ritmičke sekcije i Hor OŠ „Branko Radičević“; dirigent: Ema Milošević Anđelić

Osnovna škola „Branko Radičević“  kroz svoj deo programa predstavila se zanimljivim igrokazom o sinovima velikog župana Stefana Nemanje, Stefanu, Vukanu i Savi (Rastku), ali i  ritmičkom sekcijom učenika nižih razreda, koja je upotpunila nastup hora ove škole, koga sa uspehom vodi Ema Milošević Anđelić.

Uz dirigenticu ovog hora za program kojim se Osnovna škola „Branko Radičević“ predstavila na Svetosavskoj akademiji bili su zaduženi nastavnici Marija Dumitrašković i Jasmina Aćimović, Dragana Đurković, Nebica Stanković, Slađana Dinkić i Bojana Đorđević.

Gradske igre, ansambl veterana KUD „Stevan Mokranjac“ Negotin

I za kraj, Kulturno umetničko društvo „Stevan Mokranjac“ iz Negotina, sa koreografima Dejanom Ivkovićem i Miroslavom Živanovićem pokazalo je kako se na pravi način neguje nematerijalna kulturna baština, kroz tradicionalne srpske i vlaške igre ovog kraja. Negotinski ljubitelji folklora predstavili su se sa svoja tri ansambla, dečijim, omladinskim i ansamblom veterana.

Jovana Uruković, Marko Ivanović i Anđela Sladojević, učenici Negotinske gimnazije

Crkvena opština Negotin je nagradila i pobednike ovogodišnjeg literarnog konkursa „Sveti Sava kroz vekove ide“, učenike Negotinske gimnazije, prvoplasiranu Jovanu Uruković, Anđelu Sladojević za drugo i Marka Ivanovića za treće mesto.

Najzaslužniji za organizaciju i realizaciju Svetosavske akademije, prosvetni radnici opštine Negotin

Učesnicima programa uručeni su poklon paketići. Program, čiji su organizatori profesorka Vesna Stanković i veroučiteljica Marija Dumitrašković, pripremalo je 27 prosvetnih radnika, kojima su uručene zahvalnice. Članice Kola srpskih sestara priredile su i tradicionalno posluženje.

Ovogodišnja Svetosavska akademija „Sveti Sava kroz vekove ide“ je, inače, humanitarnog karaktera, a sav novac prikupljen na njoj namenjen je za lečenje Simeone Jokanović.

Ovoj devojčici, ćerki negotinskog sveštenika i veroučitelja, jereja Marka Jokanovića, koja se u SAD leči od karcinoma, nedavno je, kako je istakao jerej Marko Pajčić u svojoj besedi, Negotinac David Matejević, student pete godine Medicinskog fakulteta u Beogradu, donirao 100.000 dinara.