Naslovna Društvo Virus proredio školske klupe u Negotinu

Virus proredio školske klupe u Negotinu

416
0

U poslednjih nekoliko dana, u odnosu na isti period prošle godine, sve se veći broj dece javlja negotinskim lekarima sa simptomima sličnim gripu.


Povišena temperatura, bolno grlo, ali i upala sinusa najčešći su simptomi na koje se u poslednjih nekoliko dana žale deca školskog uzrasta negotinskim pedijatrima.

Da je broj obolelih veći nego što je uobičajeno potvrdili su nam i u Zdravstvenom centru u Negotinu, u kojem ističu da je bolest vrlo često praćena i komplikacijama od kojih su izražene upala pluća, upala srednjeg uha ili upala sinusa.

„Poslednja dva do tri dana svi kapaciteti na dečjem odeljenju naše bolnice su popunjeni. U dva slučaja radi se o bronhopneumoniji, upali pluća. Hospitalizovani su i pacijenti kog kojih gripozna stanja traju duže od osam dana, sa povišenom temperaturom i komplikacijama kao što su upala srednjeg uha i upala sinusa“, kaže Vidosava Paunović-Barbulović, vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra Negotin.

Ilustracija, pixabay.com

Iako vlada bojazan kod roditelja, među obolelom decom predškolskog i školskog uzrasta nema nijednog slučaja oboljevanja od morbila, a čak 96 odsto dece u našoj opštini je vakcinisano.

Kod troje male dece pojavio se i šarlah, ali je reč o sporadičnim slučajevima, karakterističnim za ovu sezonu.

Iako zvanično nema epidemije, a broj dece još uvek nije utvrđen, jer se mnogi i ne jave lekarima, bolest slična gripu je kod nekih škola dodatno stvorila i problem u nastavi, jer je među školskom decom i najviše obolelih.

U osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ ističu da su praktično desetkovani, jer im veliki broj đaka ne dolazi na nastavu.

„Imamo odeljenja u kojima na časove dolazi svega desetak dece“, ističe Radmila Damjanović, direktorka ove škole.

U osnovnoj školi „Branko Radičević“ dodaju da beleže tek sporadične slučajeve obolelih đaka sa simptomima sličnih gripu, ali i da očekuju da ovaj talas tokom zimskog raspusta prođe.

U Predškolskoj ustanovi „Pčelica to, međutim, nije slučaj.

„Nije toliko alarmantno, ali je u svakom slučaju povećan broj dece koja odsustvuju zbog bolesti“, ističe Radmila Madžarević, direktorka PU „Pčelica“.

Najugroženiji su mališani, deca školskog uzrasta i hronični bolesnici, a lekari kao najbolji način borbe protiv visoke temperature preporučuju, pre svega, vitamine i mirovanje.