Naslovna Krajinske vinjete Virtuelni vodič Muzeja Krajine

Virtuelni vodič Muzeja Krajine

575
0

Muzeji Negotina, manastirski kompleksi u Krajini, pivnice u Rogljevu i Rajcu od sada su dostupniji svim posetiocima u zemlji, ali i van njenih granica, zahvaljujući virtuelnoj digitalnoj prezentaciji Muzeja Krajine.

Za zaposlene u Muzeju Krajine prethodna godina je, po rečima Ivice Trajkovića, direktor ove ustanove kulture, bila zahtevna na svim poljima. Zahvaljujući projektima, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja okrečene su fasade na dva muzejska objekta, završen je stabilan sistem za dojavu požara, kao i krov depoa i njegovo unutrašnje uređenje.

Šarkamenski lokalitet i prošle godine bio je deo investicionih radova pa je tako urađena sanacija oba tora i jedne nastrešnice. Radilo se i na arheološkim projektima na lokalitetima Šarkamen i rimskog Limesa gde su istraživanja uspešno nastavljena ali je konzervacija, zbog specifičnosti samih radova, ostavljena za ovu godinu.

Prilagođavajući se savremenom načinu prezentacije svojih postavki, Muzej Krajine je posebnu pažnju tokom prošle godine posvetio digitalnoj virtuelnoj promociji. Dobar marketinški plan ustanove koja čuva tradiciju, kulturu i istoriju ovog kraja, biće jedan od zadataka i u 2023. godini.

„Na polju digitalizacije, na osnovu plana prethodnih godina, urađena je nabavka opreme i umrežavanje muzejskih objekata. Ove godine gledali smo da malo šire okvire zahvatimo, ne samo muzejske, već smo uradili virtuelnu digitalnu prezentaciju kulturnog nasleđa Negotinske krajine gde je obuhvaćeno 10 lokaliteta: tri zgrade muzeja, dve gradske crkve, manastiri u okolini Negotina i Rajačke i Rogljevačke pivnice. Projekat je Ministarstvo kulture i informisanja podržalo sa 900.000 dinara“, kaže za NG Portal Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.

U okviru  ovog  projekta rađene su virtuelne panorame i prezentacije koje se mogu pogledati na novom sajtu muzeja koji je, po rečima direktora, urađen  na savremeniji način. Osim na srpskom jeziku, posetioci informacije mogu dobiti i na engleskom jeziku, a dostupne su  različite virtuelne šetnje kroz zanimljive predele i istorijske objekte Negotinske krajine.

U ovoj godini počeće realizacija još dva važna projekta u Muzeju Krajine zahvaljujući sredstvima GIZ-a.

„Dobili smo podršku GIZ-a za dva naša projekta. Jedan je zajednički u kome učestvuje opština Negotin, Turistička organizacija, Muzej Krajine i Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije (RARIS). Muzej Krajine je dobio najviše sredstava koja će biti uložena za toalet u kompleksu Mokranjčeve kuće, što je zaista bilo neophodno za normalno funkcionisanje ovog muzejskog prostora posle više od pola veka. Aplicirali smo i za dosta digitalnih alatki, vitrina, interaktivnih stolova i to ćemo dobiti. Obe investicije vrede 60.000 evra. Drugi projekat koji smo dobili, u vrednosti od 20.000 evra je audio vodič na više jezika. Muzej će dobiti  slušalice i prezentacije na više jezika,  za sve tri postavke muzeja. Sredstva su odobrena ali ćemo realizaciji  ovog projekta tek pristupiti“, ističe Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.

Trajković ističe da je cilj ove ustanove kulture da obogate sadržaje koji se nude posetiocima, učvrste saradnju sa drugim muzejima u okruženju i asocijacijama koje postoje na teritoriji opštine Negotin.

„Takođe, gledamo da prezentujemo muzej i našu opštinu širom Srbije, pa je tako i nastala izložba o Veljku i Vuku koja je predstavljena u Tršiću, a novina je i  muzejski teatar. To je nov program u Srbiji i mi smo uradili monodramu gde glumica Ljiljana Jakšić glumi Mokranjčevu suprugu Mariju.“

Planovi za godinu, čije dane već uveliko trošimo, u Muzeju Krajine su realni, a  želja je  da se javnosti približi nasleđe našeg kraja i privuku novi posetioci koji će upoznati kulturno bogatstvo ovog dela Srbije.