Naslovna Društvo Vinogradari Negotinske krajine obeležavaju svog zaštitnika Svetog Trifuna

Vinogradari Negotinske krajine obeležavaju svog zaštitnika Svetog Trifuna

1596
0

Kao što tradicija i nalaže vinogradari i vinari će sutra obeležiti Svetog Trifuna, jednog od Hristovih velikomučenika koji je postradao za hrišćansku veru, a koji se smatra zaštitnikom vinogradara.

Detalj sa Centralne proslave Svetog Trifuna na Rajačkim pivnicama 2020.

Ove godine, u skladu sa aktuelnom situacijom vezanom za korona virus, izostaće program kojim Turistička organizacija opštine Negotin u saradnji sa Mesnom zajednicom Rajac na Rajačkim pivnicama obeležava Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara, ali će tradicionalno u vinogradima biti orezan prvi čokot, a u centru pivnica slavski kolač.

Orezivanje prvog čokota u vinogradima na Rajačkim pivnicama biće upriličen u 11 časova, rezanje slavskog kolača u prisustvu sveštenika arhijerejskog namesništva negotinskog u 11 sati i 30 minuta, a na Rogljevačkim pivnicama u 12 sati.

Sveti Trifun će  biti obeležen i u u Manastiru Bukovo, Poljoprivrednoj školi “Rajko Bosnić”, selima Mihajlovac, Smedovac, Tamnič, Crnomasnica, Rečka, Veljkovo ali i širom Negotinske krajine u kojoj se grožđe gaji još od antičkih vremena.

Domaćini će prve čokote zaliti vinom, rezati slavski kolač i simbolično označiti koji početak radova u vinogradarstvu.