Naslovna Društvo Vinogradari i vinari proslavili Svetog Trifuna

Vinogradari i vinari proslavili Svetog Trifuna

217
0

Zaštitnika vinogradara Svetog Trifuna proslavili su vinari i vinogradari, meštani svih krajinskih sela u kojima se gaji grožđe i pravi vino, ali i učenici i profesori Poljoprivredne škole „Rajko Bosnić“, kao i bratstvo manastira Bukovo.

Protojerej Zoran Jović, arhijerejski namesnik negotinski orezuje lozu; fotografija: Zdenka Tomić

Centralna manifestacija proslave Svetog Trifuna upriličena je na Rajačkim pivnicama u organizaciji Turističke organizacije opštine Negotin.

Onako kako i tradicija i običaji nalažu u rajačkim vinogradima orezana je loza i prelivena vinom, kako bi povratila snagu nakon zime.  Ovim svetim činom, koji su obavili protojerej Zoran Jović, arhijerejski namesnik negotinski i paroh rajački protonamesnik Petar Čolić, ozvaničeni su i prvi radovi u vinogradu.

Rezanjem slavskog kolača u centru Rajačkih pivnica, kod zapisa, blagosiljani su i svi ovogodišnji radovi u vinogradu.

Rezanje slavskog kolača; fotografija: Zdenka Tomić

Tradicionalnom vinskom zdravicom zdravičara Dragiše Simića otpočeo je na Rajačkim pivnicama i kulturno-umetnički program kome su pored meštana sela i građana Negotina, za koje je, inače, organizovan i besplatan prevoz, prisustvovali i brojni gosti našeg kraja.

“Na ovim prostorima, koje vrhunski poznavaoci nazivaju Srpskom Burgundijom, vino se pravi od pamti veka i sastavni je deo života naših ljudi.  Tradicija i savremeni način spravljanja vina daju poseban pečat vinima sa oznakom geografskog porekla „Negotinska Krajina“. Naša vina iz godine u godinu, osvajaju trpeze na novim prostorima i priznanja koja potvrđuju kvalitet. Odmeravanje vina tri naše vinarije na prestižnom međunarodnom ocenjivanju vina „Dekanter“ u Londonu prošle godine, ovenčano je srebrnim i bronzanim medaljama. Ovim velikim uspehom, našim vinima otvaraju se neki novi putevi i prostranstva za koje nam je potreban i kvantitet”, podsetio je, tom prilikom, i Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Zdravičar Dragiša Simić; fotografija: Zdenka Tomić

Predsednik opštine Negotin je istakao  da negotinsko vinogorje sa preko 4.000 hektara vinograda, nažalost, nije dovoljno iskorišćeno i najavio komasaciju na oko 2.000 hektara, upravo u timočkom delu opštine, koja bi, uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, trebalo da počne ove godine.

“Tri sela bogate vinarske istorije i potencijala, Rajac, Rogljevo i Smedovac, biće dostupnija zbog puta koji je saniran posle više od trideset godina. Ove godine očekujemo da se završi i deonica puta od Rogljeva do Rajca, što će naše pivnice učiniti privlačnijim turistima. Radićemo na uređenju Rajačkih pivnica i izradi projektne dokumentacije Rogljevačkih pivnica, našeg turističkog brenda”, zaključio je Vladimir Veličković.

KUD “Nikola Pašić” iz Zaječara; fotografija: Zdenka Tomić

U programu koji je Turistička organizacija priredila povodom Trivundana  uz klavirsku saradnju Predraga Grujića, pesmama “Skoči” i “Kiša” predstavila se vokalni solista jelena Dragomirović.

Svoju “Pesmu o Rajcu” kazivao je Milan Kotur, a igrama iz Negotina i Crnorečja predstavilo se i kulturno-umetničko društvo “Nikola Pašić” iz Zaječara. Vokalna grupa ovog ansambla, na zadovoljstvo publike, izvela je i tradicionalne pesme “Ne lomi mi lojze” i “Majka Maru”.

Program je kraćim koncertom dodatno začinio i orkestar “Boemi”, dobro poznat ovdašnjim muzičkim sladokuscima.

Orkestar “Boemi”; fotografija: Zdenka Tomić

Vinogradari na Svetog Trifuna započinju orezivanje vinograda, prvi među poslovima u polju. Kako je Sveti Trifun slava i mnogih esnafa, mehandžija, ali i brojnih rodova, oduvek je posebno praznovana i u pivnicama u Rajcu, Rogljevu, Smedovcu…

Svetkuju je svake godine i učenici i profesori Poljoprivredne škole sa domom učenika “Rajko Bosnić” na Bukovu, jedne od najstarijih u Srbiji, kao i u Manastiru Bukovosvetinji s kraja 13. i početka 14.veka.