Naslovna Ekonomija Vina Manastira Bukovo na manifestaciji “Vini da Terre Estreme”:  O Crnoj tamnjanici...

Vina Manastira Bukovo na manifestaciji “Vini da Terre Estreme”:  O Crnoj tamnjanici u Italiji

765
0

Vina vinarije Manastira Bukovo oduševila su ljubitelje “božjeg nektara” na manifestaciji “Vini da Terre Estreme” u Mogliano Venetu u Italiji.

Sa manifestacije “Vini da Terre Estreme“; Foto: Manastir Bukovo

“Vini da Terre Estreme”, odnosno vina iz ekstremnih krajeva, manifestacija nadomak Venecije, autentično je mesto sastanka ljubitelja vina i profesionalaca.

I ove godine ovaj jedinstveni salon vina okupio je brojne učesnike, ali i stručnjake. I jedni i drugi našli su se na istom zadatku da upoznaju i prezentuju originalna vina, a u slučaju Manastira Bukovo i vina od autohtonih sorti.

Foto: Manastir Bukovo

“Manifestacija ima za cilj predstavljanje izvanrednih i atipičnih, ali autentičnih vina, proizvedena od grožđa uzgajanog u nepoznatim krajevima, geografski nepristupačnim, u sitnim, rastrganim komadima zemlje do mora, na strmim padinama, pa čak i u vulkanima. Vina iz “Terre Ektreme” jeste privilegovano mesto okupljanja najboljih ekstremnih vinskih tradicija i vinara koji imaju mudrost i iskustvo i koji sa strašću i žrtvom rade u neprekidnom izazovu – koji postaje herojski – sa teškom, nepristupačnom, zahtevnom prirodom.  A iz ovog sukoba rađaju se retki dragulji, vina visoke vrednosti, ponekad gruba, ali zaista ekstremna”, navode u Manastiru Bukovo.

Foto: Manastir Bukovo

Bratstvo negotinskog manastira nije prvi put na ovom evropskom salonu vina. I prošle godine njihova vina oduševila su sofisticiranu i dobro edukovanu evropsku publiku.

Sada su promovisali svoj Šardone, Šardone barikirani, Roze od burgundca, Merlo, Кaberne sovinjon, Game i Crnu tamjaniku , o čijoj je tehnici uzgajanja i proizvodnju vina Otac Platon govorio na master klasu.

Master klas o Crnoj tamnjanici; Foto: Manastir Bukovo

“Master klas je posebno predstavljanje određenog vina svake vinarije. Tamjanika kao autohtona sorta je njima bila posebno zanimljiva, kao i „kupaža“ tri vina Кabernea, Merloa i Gamea. Dopao im se se i barikirani Šardone. Zanimljivo im je, naravno, to što dolazimo iz Srbije, što smo monasi iz jednog pravoslavnog manastira i što sve radimo svojim rukama. Naša su vina zbog toga drugačija od njihovih te smo obostrano uživali u probanju drugačijih ukusa i mirisa vina”, ističu u Manastiru Bukovo i dodaju da iz su počastvovani što su pozvani na ovakav događaj, da nose divne utiske i da se nadaju da će i narednih godina učestvovati na “Vini da Terre Estreme”.

Foto: Manastir Bukovo