Naslovna Društvo Vidovdanske počasti: Kosovske spomenice uručene porodicama poginulih i ranjenim policajcima

Vidovdanske počasti: Kosovske spomenice uručene porodicama poginulih i ranjenim policajcima

1174
0

Nezavisni sindikat policije, Koordinacionarni centar Zaječar i Udruženje veterana posebnih jedinica policije, Regija Kragujevac uručili su danas zlatne Kosovske spomenice porodicama poginulih policajaca i srebrne Kosovske spomenice ranjenim policajcima sa područja Policijskih uprava Bor i Zaječar.

U Manastiru Bukovo danas je u okviru programa Vidovdanske počasti organizovana dodela priznanja porodicama poginulih policijskih službenika, ali i policajaca iz posebnih jedinica policije ranjenih na Kosovu i Metohiji i u Zoni bezbednosti.

Priređen je i  Vidovdanski parastos za stradale policijske službenike u oružanim sukobima na području Republike Srbije, na teritoriji Kosova i Metohije.

Zlatna Kosovska spomenica uručena je posthumno Draganu Petkoviću, komandiru Stanice policije u Negotinu koji je poginuo na dužnosti 16. maja 1999. godine u rejonu sela Orlane kod Prizrena. Zlatnu Kosovsku spomenicu primila je Draganova supruga, Slavica.

Uručeno je i 25 srebrnih Kosovskih spomenica policijskim službenicima policijskih stanica sa područja Policijskih uprava Bor i Zaječar, koji su izvršavajući zadatke ranjeni u oružanim sukobima na Kosovu i Metohiji.

Priznanja su uručena i negotinskim policajcima Draganu Poljakoviću, Draganu Stanojeviću i Miroslavu Ćosinu, ali i njihovim kolegama iz Knjaževca, Kladova i Bora.

“Nama negovanje tradicije jeste jedan od ciljeva, ali nam je najvažnije da se ne zaboravi istorija, i da se pre svega ne zaborave ovi ljudi, naše kolege koje su dale živote za otadžbinu i oni koji su za nju krvarili na bojištu. Želima da njima i njihovim porodicama pokažemo da nisu sami, da pomognemo i njima i njihovoj deci maksimalno koliko možemo”, rekao nam je penzionisani pukovnik policije, Mladen Šipka, predstavnik Udruženja veterana posebnih jedinica policije, Regija Kragujevac.

Uručene su i plakete za izuzetan doprinos, afirmaciju i podršku najzaslužnijima za ”Vidovdanske počasti”, Saši Panteliću, predsedniku Udruženja veterana posebnih jedinica policije, Koordinacionom centru Nezavisnog policijskog sindikata Bor, Policijskim upravama u Boru i Zaječaru, Policijskoj ispostavi u Negotinu, komandiru majoru Gradimiru Kostiću i Policijskoj ispostavi u Kladovu, kapetanu policije Dejanu Turanoviću.

Plaketa „Zlatni anđeo“ uručena je bratstvu Manastira Bukovo a primio ju je jerođakon Marko.

Nezavisni sindikat policije i Udruženje veterana PJP uručili su i plakete najzaslužnijima za nemerlјiv doprinos društvu na području grada Zaječara u mirnodopskim uslovima, u oblasti zdravstva, obrazovanja i kulture, a prisutnima je predstavljen i idejni predlog za spomen obeležje poginulim pripadnicima PU Zaječar, čiji je autor zaječarski arhitekta Luka Vojvodić.