Naslovna Kultura Događaji Verica Todorović, rizničar vlaške nošnje

Verica Todorović, rizničar vlaške nošnje

537
0

Promocija knjige „Lepota vlaške nošnje“ u privatnoj zbirci Verice Todorović iz Kobišnice, održana je sinoć u  Todorčetovom konaku.

Da nošnja svojim bojama, krojem, materijalom, svakim bodom može da ispriča priču jedne porodice, kraja u kome je nastala, epohe, pokazala nam je, na sinoćnjoj promociji knjige  „Lepota vlaške nošnje“, Verica Todorović iz Kobišnice koja je iz škrinja svojih baka na svetlost dana donela komade stare i ceo jedan vek.

Publika je bila u prilici da na stranicama knjige, nastale zahvaljujući tekstovima dugogodišnjeg novinara Jovanke Stanojević, upozna ne samo lepotu vlaške nošnje, već i rad Kulturno umetničkog društva „Voja Čurić“ iz Kobišnice, čiji članovi od zaborava, zahvaljujući njihovom predsedniku Jovanu Todoroviću, čuvaju igre, običaje i autentičnu nošnju.

„Ono što je prošle godine bilo veoma zanimljivo na festivalu koji promoviše bogatstvo, kulturu, tradiciju, sve ono što čini suštinu jednog naroda, jeste i izložba „Lepota vlaške nošnje“ koja je bila uvod u muzički program Festivala „Gergina“. Za taj predivni vizuelni događaj treba da zahvalimo pre svega Verici Todorović koja je otvorila svoj privatni depo i omogućila publici da vidi koliko ona ulaže u čuvanje nošnje“, rekla je Jovanka Stanojević, podsetivši da je upravo ovaj festival vlaške muzike otvorio širom vrata porodici Todorović da nošnju iz ormana preseli u galerijski prostor.

Pored Udruženja „Gergina“, organizator događaja potpisuje i Muzej Krajine. Tako smo sinoć bili u prilici da u neformalnom  razgovoru višeg kustosa Muzeja, etnologa-antrolopola Emile Petrović i Verice Todorović saznamo kakav je bio značaj nošnje kroz vekove i koliko je važno danas sačuvati svaki njen deo, autentičnost, materijal, jer upravo ona, kao odevni predmet, govori o životu jednog naroda.

„Posle drugog Svetskog rata formirani su KUD-ovi u selima koji čuvaju našu tradiciju, narodnu nošnju i običaje. Sve je to nematerijalna kulturna baština koju smo mi, kao Muzej, u obavezi da čuvamo.Ali ne samo ono što je u Muzeju, već i privatne kolekcije, a jednu od njih smo u prilici da vidimo zahvaljujući porodici Todorović“, istakla je Emila Petrović.

U domu porodice Todorović tradicija čuvanja narodne nošnje stara je nekoliko decenija i prenosila se sa kolena na koleno.

„Ja sam od malena gledala svoju baku i majku kako su radile ove divne nošnje. Pored njih sam nošnje i ja zavolela. Kulturno-umetničkom društvu u našem selu su trebale nošnje, izvukla sam ih iz svojih sanduka i bila sam i sama iznenađena koliko ih ima. Vrlo sam ponosna što moja deca razumeju šta nošnja znači i nadam se da neće nestati posle nas“, sa ponosom je o lepoti nošnje svoga sela govorila Verica Todorović.

Promociju knjige „Lepota vlaške nošnje“ svojim nastupom uveličali su članovi Kulturno-umetničkog društva „Voja Čurić“ iz Kobišnice koji su i nosili autentične komade vlaške nošnje.