Naslovna Kultura Događaji Verica Todorović, rizničar vlaške nošnje

Verica Todorović, rizničar vlaške nošnje

406
0

Promocija knjige „Lepota vlaške nošnje“ u privatnoj zbirci Verice Todorović iz Kobišnice, održana je sinoć u  Todorčetovom konaku.

Da nošnja svojim bojama, krojem, materijalom, svakim bodom može da ispriča priču jedne porodice, kraja u kome je nastala, epohe, pokazala nam je, na sinoćnjoj promociji knjige  „Lepota vlaške nošnje“, Verica Todorović iz Kobišnice koja je iz škrinja svojih baka na svetlost dana donela komade stare i ceo jedan vek.

Publika je bila u prilici da na stranicama knjige, nastale zahvaljujući tekstovima dugogodišnjeg novinara Jovanke Stanojević, upozna ne samo lepotu vlaške nošnje, već i rad Kulturno umetničkog društva „Voja Čurić“ iz Kobišnice, čiji članovi od zaborava, zahvaljujući njihovom predsedniku Jovanu Todoroviću, čuvaju igre, običaje i autentičnu nošnju.

„Ono što je prošle godine bilo veoma zanimljivo na festivalu koji promoviše bogatstvo, kulturu, tradiciju, sve ono što čini suštinu jednog naroda, jeste i izložba „Lepota vlaške nošnje“ koja je bila uvod u muzički program Festivala „Gergina“. Za taj predivni vizuelni događaj treba da zahvalimo pre svega Verici Todorović koja je otvorila svoj privatni depo i omogućila publici da vidi koliko ona ulaže u čuvanje nošnje“, rekla je Jovanka Stanojević, podsetivši da je upravo ovaj festival vlaške muzike otvorio širom vrata porodici Todorović da nošnju iz ormana preseli u galerijski prostor.

Pored Udruženja „Gergina“, organizator događaja potpisuje i Muzej Krajine. Tako smo sinoć bili u prilici da u neformalnom  razgovoru višeg kustosa Muzeja, etnologa-antrolopola Emile Petrović i Verice Todorović saznamo kakav je bio značaj nošnje kroz vekove i koliko je važno danas sačuvati svaki njen deo, autentičnost, materijal, jer upravo ona, kao odevni predmet, govori o životu jednog naroda.

„Posle drugog Svetskog rata formirani su KUD-ovi u selima koji čuvaju našu tradiciju, narodnu nošnju i običaje. Sve je to nematerijalna kulturna baština koju smo mi, kao Muzej, u obavezi da čuvamo.Ali ne samo ono što je u Muzeju, već i privatne kolekcije, a jednu od njih smo u prilici da vidimo zahvaljujući porodici Todorović“, istakla je Emila Petrović.

U domu porodice Todorović tradicija čuvanja narodne nošnje stara je nekoliko decenija i prenosila se sa kolena na koleno.

„Ja sam od malena gledala svoju baku i majku kako su radile ove divne nošnje. Pored njih sam nošnje i ja zavolela. Kulturno-umetničkom društvu u našem selu su trebale nošnje, izvukla sam ih iz svojih sanduka i bila sam i sama iznenađena koliko ih ima. Vrlo sam ponosna što moja deca razumeju šta nošnja znači i nadam se da neće nestati posle nas“, sa ponosom je o lepoti nošnje svoga sela govorila Verica Todorović.

Promociju knjige „Lepota vlaške nošnje“ svojim nastupom uveličali su članovi Kulturno-umetničkog društva „Voja Čurić“ iz Kobišnice koji su i nosili autentične komade vlaške nošnje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.