Naslovna Društvo Veljko Lautarević: Nikada ne odustaj i igraj timski

Veljko Lautarević: Nikada ne odustaj i igraj timski

422
0

“Pored formalnog znanja iz Petnice se učenici vraćaju sa naučenim lekcijama kako do znanja stići istraživanjima kako ga prezentovati”, kaže za NG portal Veljko Lautarević.

Još jedan učenik Osnovne škole “Vuk Karadžić” koji je septembarske dane proveo u Istraživačkoj stanici Petnica, Veljko Lautarević, pun utisaka govori o novom iskustvu u radu.

“To je bilo najbolje iskustvo kroz koje sam prošao do sada, kada je obrazovanje u pitanju. Najjači utisak su na mene ostavili profesori predavači, njihov način razgovora sa nama, njihov pristup, prenošenje znanja. Koristili su provokacije da bi nam pokazali da nikada ne odustajemo i da budemo dobri timski igrači.“

Nove IT tehnologije i programiranje su oblasti koje interesuju ovog petnaestogodišnjaka kome je Petnica donela veliko iskustvo u budućem školovanju.

“Naučili smo da pravilno koristimo računare, da istražujemo. Ono što je zaista novo što sam naučio su binarni kodovi i kako da ih odredimo. Pokazivali su nam algoritme vezane za robotiku i kako se prave. Znanje koje sam stekao u Petnici biće mi od velike koristi u srednjoj školi, jer smo dobili prava znanja o tome kako da se predstavimo i prezentujemo svoje radove.”

Sem informatike, velika Veljkova ljubav je i arheologija.

“Moj seminarski rad je bio istraživanje Gamzigrada, zapravo Dionisov mozaik u Gamzigradu. Morao sam zaista mnogo da istražujem, koristim biblioteku, internet. Iako je moje interesovanje vezano za informatiku, prosto su svi ostali predmeti deo informatike i danas ne možete da radite ili istražujete ako niste informatički pismeni.Posebno je bilo interesantno istraživanje na pravom kosturu, kog je pola, iz kog je perioda.”

Veljko Lautrević, učenik osmog razreda, odličan je učenik koji se već godinama takmiči u poznavanju matematike  i  informatike.

I ove godine planira da svoje znanje stavi na probu i pripremi se za prijemni ispit na novom smeru u Negotinskoj gimnaziji.

“Nakon osnovne škole, planiram da upišem novi IT smer u Negotinskoj gimnaziji jer će mi on pružiti najbolje znanje za fakultet, a planiram da se na studijama bavim programiranjem”, dodaje Veljko Lautarević.