Naslovna Krajinske vinjete Veljko i Mokranjac: Šesta rukovet, oda Negotinu

Veljko i Mokranjac: Šesta rukovet, oda Negotinu

1314
0

Na  Abraševom šancu, 18. jula 1813. godine, po starom kalendaru, 11. avgusta po novom, tursko đule okončalo je život krajinskog vojvode, Hajduk Veljka Petrovića.

Pamteći Veljkov poslednji poklič: “Glavu dajem, Krajinu ne dajem”  zahvalni Negotinci podigoše mu spomenik 1892. na mestu njegove pogibije.

Spomenik je podignut prema projektu arhitekte Jovana Ilkića, izrađen je od crvenog lepeničkog mermera, a Hajduk – Veljkov bronzani portret, u formi medaljona, delo je vajara Đorđa Jovanovića. Izliven je u poznatoj Moncovoj radionici u Parizu.

Svečanom otkrivanju spomenika prisustvovao je uz Negotinca Đorđa Stanojevića, tada velike nade srpske eksperimentalne fizike, i sam Stevan Mokranjac.

Nikada Negotin kao sredinom jula 1892. nije bio tako svečarski umiven. Ni onda kada ga je knjaz Miloš pripojio Srbiji.

Razglednica iz 1905. na kojoj je fotografija Spomenika Hajduk Veljku (izdanje Ilije Anđelkovića); Muzej Krajine

Gotovo da nije bilo kuće u gradu, trgovine, državnog nadleštva, kafane, bez zastave. Otkrivanje spomenika braniocu Negotina, Hajduk Veljku Petroviću, bio je povod ove velike duhovne energije.

Ova trodnevna svečanost na drugi dan Duhova, okupila je više od 6.000 ljudi.

Prvo beogradsko pevačko društvo na izletu kroz Đerdap na proputovanju za Negotin; arhiva Društva

Mokranjac je sa Prvim beogradskim pevačkim društvom i Đorđem Stanojevićem, došao u svoj grad da tu svečanost i uveliča. Baš je njegova nova, Šesta rukovet, načinila tih dana i zanavek čest Hajduk Veljku.

Stevan Stojanović Mokranjac; fotografija se čuva u Muzeju Krajine

“Utisak je bio ogroman. Kad je ova divna melodija burno i zanosno odjeknula kroz tihu Letnju noć, slušaoci čisto premreše od silna uzbuđenja, i tek, kad zavesa pade, oni se opet trgnuše, i burno pljeskanje ispuni vazduh. Gospodin horovođa se odupirao; ali zahtev, da se pesma ponovi, bio je neumoljiv, pa je maestro morao popustiti”, opisao je jedan od novinara taj trenutak.

A od te je večeri na Mokranjčevim grudima ponosno zablistala Svetosavska srebrna medalja.

Kralj Aleksandar Obrenović prilikom obilaska Hajduk Veljkovog spomenika, 1895. godine