Naslovna Ekonomija Veliko interesovanje poljoprivrednika za lokalne podsticaje

Veliko interesovanje poljoprivrednika za lokalne podsticaje

202
0

Čak 335 zahteva stiglo je na opštinski konkurs za podsticaje u poljoprivredi, za koji je lokalna samouprava iz budžeta izdvojila 27 miliona dinara.

Na Konkurs za dodelu sredstava iz Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne i politike ruralnog razvoja opštine Negotin javilo se 335 poljoprivrednih proizvođača iz cele opštine Negotin.

Oko stotinak zahteva je i  rešeno, pa su, saznajemo, legle i prve uplate na račun poljoprivrednika. Opština Negotin je za subvencionisanje gotovo svih grana poljoprivrede, od stočarstva, plasteničke proizvodnje, vinogradarstva, voćastva, preko organske proizvodnje do ruralnog turizma i pčelarstva, opredelila iz opštinske kase 27 miliona dinara.

U zavisnosti od programa subvencioniše se od 40 do čak 100 odsto uloženih sredstava. Ove godine poljoprivrednici mogu da očekuju da im se vrati čak 100 odsto uloženih sredstava za kupljene sadnice, stubove, žicu i kolje.

Maksimalni iznos podsticaja po zasađenom hektaru je 500.000 dinara, s tim što minimalna površina zasada koji se subvencioniše mora da bude bar 20 ari, a maksimalna je hektar.