Naslovna Društvo Veliki uspeh Marka Šolkotovića na međunarodnom festivalu harmonike

Veliki uspeh Marka Šolkotovića na međunarodnom festivalu harmonike

406
0

Marko Šolkotović, učenik četvrtog razreda Osnovne muzičke škole „Konstantin Babić“ iz Kladova, u klasi harmonike profesora Dušana Novčića osvojio je na sedmom Internacionalnom festivalu harmonike „MehFest“ u Beogradu prvu nagradu.

privatna arhiva Dušana Novčića

Ovaj talentovani Kladovljanin nastupao je u trećoj kategoriji. Stručni žiri koga su činili najeminetniji profesori i stručnjaci harmonike iz naše zemlje, ali i Nemačke, Kine, Rusije, Vijetnama, Slovenije, Belorusije i drugih zemalja, nastup Marka Šolkotovića ocenio je sa 90,50 poena.

„Takmičarski program se izvodio napamet, što nije bilo obavezno u disciplinama kamerne muzike i orkestra.  U okviru takmičenja bilo je više kategorija klasične i varijate muzike. Takmičarske discipline bilu su harmonika solo i kamerna muzika. U okviru kategorija varijate muzike, izvođači su mogli da sviraju na bilo kojoj vrsti harmonike, kao što su dijatonska, hromatska, električna i tako dalje, a izvodili su slobodan program, filmsku, narodnu, zabavna, klasična, worldmusic“, pojašnjava Dušan Novčić, inače profesor i u negotinskoj Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“.

Ovogodišnji festival je okupio mnogobrojne takmičare iz Kine, Nemačke, Rusije i Belorusije, Litvanije, Austrije, Slovenije, BiH, Crne Gore i Hrvatske.

Inače, Marko Šolkotović se i nedavno okitio značajnim odličjima. Na „Akordeon Festu“ u Knjaževcu osvojio je prvu nagradu, a na trećem internacionalnom takmičenju „Viva harmonika“ u Aleksincu drugu.

Klasa harmonike profesora Dušana Novčića je bila i više nego uspešna ove godine, pa su tako, pored Šolkotovića na takmičenjima zablistali i Nikola Ginić, učenik drugog razreda koji je na „Akordeon festu“ i festivalu „Viva harmonika“ osvojio prvu nagradu i Nikola Šepecanović, učenik četvrtog razreda koji je u Knjaževcu, takođe, dobio prvu nagradu.