Naslovna Društvo Velika trodnevna akcija čišćenja Rajca

Velika trodnevna akcija čišćenja Rajca

699
0

Novosadsko ekološko udruženje “Ekotopia” organizuje veliku trodnevnu akciju čišćenja sela Rajac i njegove okoline od 14. do 16. aprila.

Akcija “Hajka na smeće”; Foto: Ekotopia

“Ekotopia”  poziva sve žitelje Rajca i čitavog negotinskog kraja da im se pridruže u akciji i učine da ovaj biser Negotinske krajine zasija u svom punom prirodnom sjaju, bez decenijama taloženog smeća koje ga trenutno ugrožava.

Akcija čišćenja trajaće tri dana, a plan organizatora je sledeći:

  • 14. april – okupljanje u 13 časova u seoskom domaćinstvu Željka Perića, odakle će krenuti u čišćenje sela
  • 15. april – okupljanje u 10 časova kod pimnice Željka Perića i čišćenje pimnica i starog groblja
  • 16. april – o ovome će učesnici biti obavešteni naknadno jer plan za treći dan akcije zavisi od učinika u prva dva dana

Svi zainteresovani mogu ih kontaktirati preko Fejsbuk stranica Ekotopia i Hiking Tour Serbia, ili na broj telefona +381643757891 .

Hiking Tour Serbia; Foto: Ekotopia

Volonterima koji se priključe akciji biće obezbeđene rukavice i džakovi za čišćenje, a organizatori savetuju da svako za sebe ponese bar dva litra vode, kao i sopstveno sredstvo za dezinfekciju.

Takođe se mole svi učesnici da svoje prisustvo najave organizaciji Ekotopia kako bi moglo da se obezbedi dovoljno opreme za čišćenje za svakog od njih.

Deca su, navode u ovoj organizaciji, dobrodošla na ovoj, kao i na svim dosadašnjim akcijama “Ekotopije”, a dozvoljeno je povesti i svoje pse.

 “Ovo je sedma velika akcija čišćenja koju organizujemo pod već poznatim nazivom “Hajka na smeće”. Dosadašnje akcije uspešno su sprovedene mahom na Fruškoj gori, a u Rajcu se nadamo jednako velikom odzivu građana, kao i dobroj atmosferi koja “hajke” uvek prati.  Prilikom jedne šetnje od Rogljeva do Rajca, tokom koje smo članovima njihovog udruženja želeli da predstavimo prirodne lepote negotinskog kraja, na pojedinim lokalitetima zatekli smo gomile smeća kojima definitivno nije mesto u prirodi. S obzirom da se “Ekotopia” bavi različitim aktivnostima u prirodi, a prevashodno ekologijom, odmah smo još u Rajcu odlučili da se vratimo na  ovo prelepo mesto i razračunamo sa tim silnim otpadom”, ističe Goran Pejković, jedan od osnivača “Ekotopije”.

Akciju je podržala Turistička organizacija opštine Negotin.