Naslovna Ekonomija Velika ponuda jaja pred Uskrs

Velika ponuda jaja pred Uskrs

1077
0

U negotinskim trgovinama i na Zelenoj pijaci velika je ponuda jaja pred Uskrs, a cena se kreće od 8 do 15 dinara.

Bez jaja se uskršnja trpeza ne može zamisliti. Jednobojna ili šarena, sa sličicom ili „obučena“, rađena salvetnom tehnikom ili bojena na paru i druge popularne načine, jaja čine Uskrs najlepšim i najšarenijim praznikom.

U susret ovom najvećem hrišćanskom prazniku u negotinskim prodavnicama i piljarama, ali i na Zelenoj pijaci jaja se prodaju po cenama od osam do 15 dinara.

Prodavci kažu da se ona najjeftinija prva prodaju, što zbog cene, već i zbog veličine, jer su manja jaja navodno tvrđa.

Prodavci ne očekuju da će doći do promene cena narednih dana i kažu da je interesovanje kupaca nešto veće, baš zbog praznika, kada se uobičajeno troše i veće količine.

Na Zelenoj pijaci su se jutros prodavala i obojena jaja, našarana voskom, po ceni od 35 dinara za komad. Na istoj tezgi Negotinci su mogli da kupe i maštovito napravljene korpice za jaja po ceni od 650 dinara.

Prodavana je čak i lukovina za farbanje jaja, a cena kese koštala je 50 dinara.

Boje za jaja prodaju se po cenama od pet dinara po kašičici, a ima ih u raznim nijansama. U zavisnosti od toga da li je boja industrijska za tkanine ili ona prehrambena cena kesice ide i do 15 dinara, za takozvane „bombon boje“ za hladno farbanje izdvojićete 20 dinara po kesici,a kupcima se nude i razne gel boje koje se kreću do 200 dinara.

Ko želi svoje jaje da „obuče“ za to može da izdvoji i do 40 dinara, dok cena talona sličica staje i do 20 dinara