Naslovna Kultura Veče tradicije u Muzeju Hajduk Veljka: Nadahnuto o grnčarstvu i tradiciji Vlaha

Veče tradicije u Muzeju Hajduk Veljka: Nadahnuto o grnčarstvu i tradiciji Vlaha

347
0

Muzej Кrajine promovisao je sinoć u okviru pograma „Veče tradicije“ publikacije „U svetu zanatstva i umetnosti: Grnčar Velimir Đorđević“, dr Dejana Кrstića i Violete Stanković Anđelković i „Tradicionalna kultura Vlaha Crnorečja“, Filipa Paunjelovića.

Dr Dejan Krstić, etnolog, antropolog i muzejski savetnik Narodnog muzeja u Zaječaru i Violeta Stanković Anđelković, viši bibliotekar zaječarske Matične biblioteke „Svetozar Marković” publikaciju „U svetu zanatstva i umetnosti: Grnčar Velimir Đorđević“ posvetili su 50. godišnjici rada grčara Velimira Đorđevića zanatlije i umetnika jedinstvenog umetničkog izraza u keramici.

 “Reč je o monografiji posvećenu Velimiru Đorđeviću, grnčaru iz Zaječara, poreklom iz Pirota koji je obeležio grnčarstvo Balkana. On je ne samo majstor zanatlija nego i kreativac koji se osmelio da pređe u smer umetnosti i kao takav je priznat. On je faktički postao jedan od simbola našeg grada i nema uglednije ličnosti koja je došla u Zaječar, a da nije došla u njegovu galeriju i da nije sa sobom ponela neki komad njegove grnčarije”, kaže za NG Portal dr Krstić.

Knjigu, čijoj je promociji u Negotinu prisustvovao i Velimir Đorđević, podsetivši na svoje ranije dolaske na “Mokranjčeve dane”, čini i 620 bibliografskih jedinica o ovom umetniku, koje je prikupila marljivo prikupila Violeta Stanković Anđelković.

Knjigu su publikovali Univerzitet u Nišu, novosadski “Prometej” i zaječarska biblioteka u okviru projekta „Održivost identiteta Srba i nacionalnih manjina u pograničnim opštinama istočne i jugoistočne Srbije”.

“Knjiga je objavljena u ediciji „Pograničje” koja, inače, obrađuje teme vezane za ove naše pogranične krajeve”, istakla je Violeta Stanković Anđelković.

Publici u dvorištu Muzeja Hajduk Veljka, Todorčetovom konaku, predstavljena je i knjiga „Tradicionalna kultura Vlaha Crnorečja“, autora Filipa Paunjelovića, čiju je prezentaciju uveličao violinista Miroslav Čulinović iz Šarbanovca, poslednji autentični predstavnik narodnih instrumentalista.

“Ova knjiga obuhvata običaje i verovanja, način života u prošlosti u Crnoj Reci u kojoj žive Ungurjani – Munćani koji imaju svoju tradiciju. Ona ne može da sačuva običaje, može da ukaže na običaje, a narod  mora da ih čuva. Nažalost, narod sve više zaboravlja tradiciju i verovanja svojih predaka“, kaže Filip Paunjelović iz Boljevca, autor knjige „Tradicionalna kultura Vlaha Crnorečja“.

Pre ove knjige, istakao je i Dejan Krstić, etnolog Narodnom muzeja u Zaječaru i recenzent ovog izdanja, običaji su fragmentarno prikazivani, ali je Paunjelović uspeo da da integralni opis običaja, što predstavlja ličnu kartu Vlaha.