Naslovna Kultura Veče poezije Adama Puslojića

Veče poezije Adama Puslojića

531
0

U Zaječaru je promovisana zbirka pesama „Teslamentarno“ Adama Puslojića, koju je prošle godine publikovala izdavačka kuća „Filip Višnjić“.

Foto: Narodno pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“

Poetsko veče Adama Puslojića u zaječarskom pozorištu 15. oktobra bilo je uvertira pred 29. izdanje „Zoranovih dana“, manifestacije koja se u čast doajena srpskog i jugoslovenskog glumišta održava u Zaječaru.

„Dragi prijatelji, voljeni moji Timočani i Krajinci, poštovana Srbijo, večeras smo ovde jedan rod , srpski rod i jedna familija, porodica velikog Zorana Radmilovića. Pošto smo uvertira za znameniti festival  u počast onoga koji je najveći glumac na našim prostorima ikada rođen, dozvolite mi samo 23 sekunde ćutanja za Zorana jer je toliko teška ljudska duša“, rekao je Adam Puslojić, kome je direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić uručio statuetu Zorana Radmilovića.

Učesnici književne večeri bili su: književnik i novinar Vidak Maslovarić, negotinski pesnici Vlasta Mladenović i Dragoljub Firulović, kao i Višeslav Živanović, publicista iz Kladova.

Foto: Narodno pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“

Prikazan je  i film „Dva Homera u Krajini“  Živojina Mihajlovića koji govori o književnicima Adamu Puslojiću i Tomislavu Mijoviću, koji je prisustvovao književnoj večeri.

Pored autora stihove Adama Puslojića govorili su glumci zaječarskog pozorišta Viktorija Arsić i Miloš Đuričić.

„Adam Puslojić u ovoj svojoj novoj knjizi „Teslamentarno“ naliči putniku koji je odavno pripravan za konačno putovanje. Prikupio je sve svoje mentalne snage i sada spokojno premerava poslednje trenutke ovde, spreman da se otisne i krene uvis. Jasno mu je da taj put samo tamo vodi, prema zemaljskom nebu. Ali pred odlazak treba obaviti niz poslova koji se svode na jedan: popisati svaku sitnicu koja je činila važnu česticu u ustrojstvu sveta koji pesnik vidi u svom, uslovno rečeno, poslednjem času“, rekao je pesnik Bratislav Milanović.