Naslovna Događaji Veče klasične muzike posvećeno godišnjici rođenja Stevana Mokranjca

Veče klasične muzike posvećeno godišnjici rođenja Stevana Mokranjca

537
0

U čast 168. godišnjice rođenja kompozitora Stevana Mokranjca, u galeriji negotinskog Domu kulture, koji nosi ime rodonačelnika srpske muzike, predstavili su se Vesna Garabantin i Marko Miljković delima svetskih i domaćih kompozitora.

Foto: Dom kulture „Stevan Mokranjac“

Profesori Umetničke škole „Stevan Mokranjac“  Vesna Garabantin, na violončelu i Marko Miljković, na klaviru, delima svetskih i domaćih kompozitora obogatili su program obeležavanja 168. godišnjice rođenja Stevana Mokranjca, srpskog kompozitora, melografa, profesora, muzičkog pedagoga i akademika, rođenog u Negotinu 9. januara 1856. godine.

Svoj nastup su započeli “Pesmom bez reči” Feliksa Mendelsona i “Nokturnom u cis-molu” Frederika Šopena, da bi potom oduševili izvođenjem jednog od najpopularnijih valcera “Dunavski valovi” rumunskog kompozitora srpskog porekla Josifa (Jovana) Ivanovića i popularnim klavirskim kompozicijama Erika Satija “Gnosijen” (Gnossinne).

Muzičko predstavljanje Vesne Garabantin i Marka Miljkovića zaokruženo je, zatim, još jednom planetarno popularnom kompozicijom, “Uralska rjabinuška” Evgenija Rodigina i na zadovoljstvo prisutnih dirljivom interpretacijom  “Dunavke broj 1 i 2” Stevana Mokranjca.

“Bila mi je čast da se odazovem pozivu i ove godine povodom obeležavanja godišnjice Mokranjčevog rođenja sa svojim kolegom Markom. Program nije bilo lako odabrati jer je poznato da je Mokranjac komponovao uglavnom horska dela ili za glas i klavir. Pronašli smo instrumentalnu “Dunavku 1 i 2” koja se retko izvodi, a originalno je pisana za klavir i prilagodili je za naš duo. Nismo hteli da eksperimentišemo sa ostalim Mokranjčevim vokalnim kompozicijama, mada sledećom nekom prilikom možda i hoćemo, pa smo ostatak programa odabrali iz našeg trenutnog repertoara koji sviramo. Želeli smo da od poznatih kompozicija evropskih „romantičara“ stignemo do našeg domaćeg autora koji je takođe stvarao u duhu romantizma . Odabranoj publici se dopalo i naša misija je uspešno ispunjena”, kaže za NG Portal, Vesna Garabantin.