Naslovna Kultura Veče etnološkog filma u Muzeju: Oduševilo „Obećanje“ iz Rogljeva

Veče etnološkog filma u Muzeju: Oduševilo „Obećanje“ iz Rogljeva

512
0

Projekcijom dokumentarnog filma „Obećanje“ posvećeno francuskoj porodici Bonžiro koja se nastanila u Rogljevu i meštanima ovog sela, u galeriji Muzeja Hajduk Veljka, sinoć je priređeno veče etnološkog filma.

Emila Petrović, Siril Bonžiro i Ubavka Jovanović; Foto: Muzej Krajine

Nakon što su krajem godine u galeriji Muzeja Hajduk Veljka organizovali četvorodnevnu, veoma dobro posećenu, reviju filmova sa 26. Međunarodnog festivala etnološkog filma u Beogradu, Muzej Krajine i viši kustos etnolog-antropolog Emila Petrović uoči Svetog Trifuna, odlučili su se da gledacioma prikažu i nagrađivano ostvarenje Dušana Gajića i Željka Mirkovića, „Obećanje“.

Foto: Muzej Krajine

Film „Obećanje“ prikazan je na brojnim domaćim i internacionalnim festivalima na kojima je osvajao laskava priznanja.

Nazvan je po vinu koje porodica Bonžiro, Siril i Estel proizvodi od gamea, „Obećanje“, koje poslednjih godina iz Rogljeva osvaja brojne ekskluzivne restorane širom Francuske i Japana, ali je i na meniju ugostiteljskih objekata u brojnim drugim svetskim regijama.

Kako i sam Siril Bonžiro, koji je sinoć prisustvovao projekciji ovog filma u galeriji Muzeja Hajduk Veljka Petrovića, rado ističe “izazov je bio doći u Rogljevo”. Taj izazov i “Obećanje”, traje i danas.

Projekciji filma prisustvovala je i “zvezda” ovog dokumentarca, Ubavka Jovanović, koja, sa sinom Goranom i snajom Goricom, sarađuje sa “Francuskom vinarijom” porodice Bonžiro, a koja je, zahvaljujući Estel i Sirilu, prvi put putovala van granica Srbije i to u Pariz, što su posetioci mogli da vide i u filmu “Obećanje”.