Naslovna Kultura Događaji Veče džez standarda u Negotinu

Veče džez standarda u Negotinu

833
0

Negotinac Miloš Кračunović, profesor džez gitare na Jam Lab univerzitetu u Beču prirediće u sredu 11. avgusta od 20 sati koncert na letnjoj sceni u dvorištu Muzeja Hajduk Veljka. Gost programa biće njegov učenik David Jordačijević. Koncert organizuju Udruženje “Egokult” i Muzej Krajine.

Džez standardi poput kompozicija “Summertime” Džordža Geršvina,Blue in Green” Majlsa Dejvisa, “Autumn Leaves” Džozefa Kosme, “Fly Me to the Moon” Barta Hauarda, “Sunny” Bobija Heba, samo su deo programa koji će publici ponuditi džez gitarista Miloš Kračunović, uz pratnju Davida Jordačijevića.

Miloš Kračunović je prve muzičke korake započeo samostalno, da bi u svojim tridesetim, u Negotinu, završio i osnovnu muzičku školu za gitaru u klasi Dimitrija Bukatarevića.

Poslednju deceniju živi u Beču, gde je početkom 2014. godine upisao Prayner Кonservatorium muzičkih i dramskih umetnosti na odseku džez gitare u klasi profesora Geralda Smrzeka i tu proveo četiri godine do trenutka kada dobija stipendiju od Wbw Wiena i Jam Lab univerziteta.

Potom nastavlja školovanje na bečkom privatnom univerzitetu za džez i popularnu muziku The Jam Music Lab gde je diplomirao u klasi profesora Andija Bartoša. Na istom univerzitetu, u klasi profesora Tomasa Hekenbergera, završio je 2020. godine master, a trenutno je na magistarskim studijama. Uporedo sa usavršavanjem, radi kao profesor džez gitare na Jam Lab-u.

Šesnaestogodišnji David Jordačijević rodom iz Dušanovca kod Negotina, koji je poslednje dve godine jedan od njegovih učenika, biće gost koncerta.

Inače, Miloš Kračunović bio je, 2019. jedan od učesnika Koncerta za Luisa kada je u džez varijanti, instrumentalno izveo dve Luisove kompozicije „Ne kuni me, ne ruži me majko“ i „Moj život je moje blago“. Predstojeći program biće njegov prvi celovečernji džez koncert u Negotinu.