Naslovna Događaji Veče arheološkog filma: 30 godina istraživanja lokaliteta „Vrelo“ Šarkamen

Veče arheološkog filma: 30 godina istraživanja lokaliteta „Vrelo“ Šarkamen

1128
0

Muzej Krajine u okviru manifestacije Negotinsko leto organizovaće u četvrtak, 4. jula Veče arheološkog filma.

Veče arheološkog filma posvećeno je tridesetogodišnjici od početka arheoloških istraživanja kasno – antičkog lokaliteta „Vrelo“ kod Šarkamena.

Ovaj rezidencijalno memorijalni kompleks imperatora Maksimina Daje sistematski se istražuje od 1994. godine, a posle samo dve kampanje, 2. oktobra 1996. krunisan je nalazom koji ga je upisao na svetsku arheološku mapu antičkog Rima, setom nakita carice – majke.

Posetioci će moći da vide film, autora Gordana Janjića, muzejskog savetnika Muzeja Krajine, posvećen početku istraživanja, pronalasku nakita i njegovim promocijama.

Biće to prilika da se ljubitelji arheologije i istorije ovog kraja podsete i šta su o „Vrelu“ govorili oni kojih danas više nema, arheolozi: akademik prof. dr Dragoslav Srejović, Đoko Jovanović, dr Miodrag Tomović, Petar Petrović…

Kako je razotkrivana tajna Šarkamena podsetiće i drugi neposredni učesnici u ovim istraživanjima, arheolog Gordan Janjić, član stručne ekipe od samog početka, arhitekta Čedomir Vasić, pukovnik Nikola Karanović, inženjer geodezije  Borisav Marković i drugi.

Veče arheološkog filma na programu je Negotinskog leta u četvrtak 4. jula na Letnjoj sceni Muzeja Hajduk Veljka od 20 časova.