Naslovna Društvo Vatrogasci u jednom danu gasili požare na osam lokacija

Vatrogasci u jednom danu gasili požare na osam lokacija

1555
0

I pored brojnih apela nadležnih koji se ponavljaju sa svakim početkom nove poljoprivredne sezone godinama unazad, u Negotinskoj krajini nastavljeno je sa starom praksom paljenja biljnih ostataka na njivama.

U poslednje vreme negotinski vatrogasci su praktično svakodnevno na terenu, a samo u utorak su intervenisali gaseći čak osam požara na otvorenom širom opštine.

Najkritičnije je, sudeći po površini koja je bila zahvaćena, bilo u Malajnici, u zaseocima prema Jasenici, gde je gorelo skoro 100 hektara niskog rastinja.

U Malajnici je lokalizovan požar na oko 100 hektara površine

Da bi uspešno ugasili požar i sprečili ga da se proširi u pomoć negotinskim vatrogascima priskočile su i kolege iz Vatrogasno spasilačkih brigada i odeljenja iz Bora, Zaječara, Majdanpeka, Donjeg Milanovca, ali i kolege iz HE „Đerdap“ i „Eliksira“ Prahovo.

U Mokranju je izgoreo napušteni objekat

Zajedno sa kolegama iz Majdanpeka i Donjeg Milanovca negotinski vatrogasci ugasili su požar i u Karbulovu, gde je, takođe, gorelo nisko rastinje i makija.  Požar na otvorenom, većih razmera, evidentiran je i u Mokranju.

I ovde je gorela makija, ali se požar proširio i na jedan od napuštenih objekata koji je, nažalost, izgoreo.

Negotinski vatrogasci uspešno su intervenisali i u Badnjevu gde je vatra sa njiva pretila da se proširi na nekoliko kuća u ovom vikend naselju, kao i na Radujevačkom putu gde su na njivama gorela strništa.

Na gradskoj deponiji je, požar koji je izbio u ponedeljak kasno popodne, pod kontrolom. Glavna žarišta su ugašena zahvaljujući negotinskim vatrogascima, ali i radnicima  JKP “Badnjevo” koji su teškim mašinama uz pomoć kolega iz prahovskog “Eliksira”, vodom i nasipanjem zemlje uspeli da ih saniraju.

Požar na deponiji, u delu gde se skladišti komunalni otpad, još uvek nije u potpunosti lokalizovan, ali je oko njega formiran zaštitni pojas koji ga sprečava da se proširi. Trenutno sagorevaju naslage smeća u dubini od par metara, ali nema otvorenog plamena. Nadležni ističu da se situacija na deponiji prati iz časa u čas i da su spremni da reaguju u slučaju da je to potrebno.