Naslovna Društvo Vatrogasci iz Srbije spasili u Turskoj tri osobe: U timu i Negotinci...

Vatrogasci iz Srbije spasili u Turskoj tri osobe: U timu i Negotinci i Borani [Video]

1773
0

Specijalistički timovi za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije Ministarstva Republike Srbije nakon osam dana, završili su svoje aktivnosti spasavanja nakon razornog zemljotresa u Turskoj i njihov dolazak u Srbiju očekuje se u petak.

Stefan Gnjatović i Milan Mladenović, vatrogasci spasioci iz Bora i Negotina; Foto: MUP

Tokom prethodnih dana srpski tim koga čini 45 vatrogasaca iz Beograda, Кragujevca, Bora, Negotina, Novog Sada, Valjeva, Užica i Niša sa spasilačkim psom Zigijem, spasilačkom opremom i devet vatrogasnih vozila neprekidno je u području turskog grada Hataj učestvovao u akcijama pronalaženja, spasavanja i izvlačenja nastradalih iz ruševina, pružao podršku lokalnim, ali i drugim timovima na terenu.

„Pripadnici specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina iz Bora su deo tima Sektora za vanredne situacije u Srbiji, gde smo angažovani u Turskoj u gradu Hataj, na razornom zemljotresu. Učestvujemo u potragama za spašavanje živih lica i stradalih. Koristimo opremu za vizuelnu detekciju žrtava, u svom timu posedujemo i spasilačkog psa, i ostaćemo ovde sve dok to bude potrebno“, kaže Milan Mladenović, vatrogasac spasilac iz Vatrogasno spasilačke jedinice Negotin i vođa Tima za spasavanje  Vatrogasno spasilačke brigade Bor.

Deo srpskog tima su i vatrogasci spasioci Dragan Đorđević iz Negotina, kao i Stefan Gnjatović i Miloš Krinić iz Bora.

Tokom svog angažovanja, srpski spasilački timovi spasili su tri osobe. Naš tim pronašao je i izvukao iz ruševina sedamnaerstogodišnju devojku nakon 108 sati kao i dve osobe koje su locirali pomoću specijalne opreme i uz pomoć psa Zigija, koji je umnogome doprineo celoj akciji spasavanja.

Nažalost, pripadnici Specijalističkog tima pronašli su i tela 23 osobe.