Naslovna Društvo Vaskršnja čestitka Episkopa Ilariona

Vaskršnja čestitka Episkopa Ilariona

280
0

Vaskršnju čestitku građanima i svim pravoslavnim vernicima uputio je vladika timočki Ilarion.

Episkop timočki Ilarion podsetio je vernike da “veliki i svetli praznik Vaskrsenja Hristovog i ove godine unosi duhovni mir i neprolaznu radost u srca i duše vernih čeda Pravoslavne Crkve”.

“Večna je istina da je čovek stvoren za besmrtnost i večni život ali je, prestupivši od Boga mu datu zapovest, izgnan iz Raja postao smrtan i truležan, izgubivši dato mu dostojanstvo usinovljenja po blagodati svojim bogoodstupništvom, gordošću, samodovoljnošću. No, čovekoljubivi Gospod, ne ostavlja tokom celokupne sveštene istorije svoje stvorenje. Naposletku, šalje svog Jedinorodnog Sina koji Svojom ljubavlju spasava čoveka i čitav stvoreni svet od razornih uticaja greha, demonske sile i smrti svojim bogočovečanskim spasiteljnim delovanjem koje je svoj vrhunac i ispunjenje imalo u događaju slavnog Vaskrsenja”, ističe vladika Ilarion.

Upravo je vaskrsenje Hrista iz mrtvih, podseća Episkop timočki Ilario, ljudima otvorilo put u večni život, a vaskrsenje postalo i “naša lična pobeda nad smrću i početak večne radosti”.

“Stoga, usled ove osnovne istine naše Pravoslavne vere, naša srca podrhtavaju radošću i nadom, smislom i ljubavlju znajući da smrt nije poslednja reč nad čovekom u ovom svetu. Čovek i ceo stvoreni svet slave Pashu, koja upravo znači prelazak iz smrtnog u besmrtno, iz propadljivog u nepropadljivo, iz vremenski ograničenog u večno. Pozdravljajući vas, draga braćo i sestre, ljubljena čeda duhovna Eparhije timočke, sa nastupajućim praznikom Vaskrsenja Gospodnjeg želimo vam izobilje blagoslova Božjeg i Njagove pomoći u svim danima života vašega, čestitajući vam Praznik nad praznicima i slavlje nad slavljima sveradosnim pozdravom: Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!”