Naslovna Društvo Vaše dete u svetu muzike: Harmonika, ljubav za sva vremena

Vaše dete u svetu muzike: Harmonika, ljubav za sva vremena

282
0

U Osnovnoj muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ počeo je prvi upisni rok. Nastavnici harmonike zajedno sa njihovim učenicima iz ove škole za buduće đake pripremili su dva promotivna koncerta u paviljonu u gradskom parku.

Piše: Natalija Marinović, učenica OŠ “Branko Radičević” i Umetničke škole “Stevan Mokranjac”, Negotin

Posle gotovo više od godinu dana bez muzičkih događaja, sa gradskog trga 2. i 9. juna oglasili su se nastavnici i učenici umetničke škole „Stevan Mokranjac“ od 18 časova sa promotivnim koncertom harmonikaša koji je nosio otvorenu poruku budućim prvacima:  „ Dođite da se družimo zajedno, jer ako mogu ja – možeš i ti“.

Sve u cilju promcije odseka harmonike, zainteresovani učenici i roditelji imali su priliku da upoznaju predavče u ovoj muzičkoj školi, kao i instrument  harmoniku na kojoj su budući đaci  razmenili prve tonove.

Profesor harmonike Svetlana Kravčenko sa svojim učenikom Veljkom Jonovićem

„Malo  je zemalja, gde harmonika kao instrument ima takvu popularnost i s pravom se zove „narodni“ instrument. Po mom mišljenju razlog tome se nalazi u samom instrumentu i njegovim mogućnostima. Prvo, harmonika je vrlo lep instrument, koji se pravi u više boja: beloj, plavoj, zlatnoj, crvenoj, crnoj i koji vrlo atraktivno i privlačno deluje. Ali najbitnije, po meni, je to da harmoniku možemo nazvati „malim orkestrom“. Zašto? Najpre zbog univerzalnosti, mobilnosti, praktičnosti i skoro neogranićenih mogućnosti u izvođenju kompozicija različitih žanrova, stila, epoha i karaktera. Harmonika u sebi ujedinjuje dve glavne linije u muzici: melodiju i pratnju. A zahvaljujući postojećim registrima na desnoj i levoj klavijaturi, harmonika ima prelepe nijanse zvučnih boja i raznovrsnost u harmonskoj i ritmičkoj pratnji. Zanimljivo je, da sve ove mogućnosti ima svaka harmonika: i najmanja „dečija“ i najveća profesionalna. Sigurna sam, da svi koji sviraju na harmonici mogu da se slože sa mnom. A oni, koji nisu još naučili šta je harmonika, uvek mogu to učiniti i sigurno će se uveriti koliko je lepo svirati na harmonici“, kaže o harmonici profesor Svetlana Кravčenko.

Stefan Nikolić, profesor harmonike, pobednik F kategorije Internacionalnog festivala „Dani harmonike“

Od  profesora Stefana Nikolića  saznajemo kako je to biti profesionalni umetnik  na sceni:

„Biti profesionalni umetnik u Srbiji je danas vrlo teško, da ne kažem nemoguće s obzirom na to da niko ne podržava umetnike generalno, niti finansijski niti postoji među građanima kultura posećivanja manifestacija na kojima sviraju umetnici takvog profila. Stoga, da bi se istrajalo u tome potrebna je neizmerna ljubav prema instrumentu i muzici. U mom slučaju je to ono što me održava da istrajem u vežbanju harmonike i radu na repertoaru. S druge strane, javni nastupi kojima ostvarujem prevashodno ličnu satisfakciju, ali i zadovoljstvo retkih slušalaca koji vole da konzumiraju klasičnu muziku, veća su nagrada i priznanje od bilo kakve novčane naknada.“

Dragana Marinović-Simonović , profesor harmonike sa svojim učenikom Viktorom Cvetkovićem

Od  profesora Dragane Marinović-Simonović čuli smo zašto je dobro biti učenik muzičke škole:

„ O tome koliko je lepo i značajno biti učenik umetničke škole „Stevan Mokranjac“ govore naši uspešni učenici na odseku harmonike, koji čak i sada u vreme korone i onlajn nastave osvajaju odlične i zapažene rezultate na raznim takmičenjima širom Srbije i van nje, na taj način prezentuju sebe, svoj grad i našu školu. Spojiti lepo druženje uz kvaliteten rad i igru na harmonici, naši učenici napreduju jačajući moć koncentracije, memorije, motorike i didaktike, što je veoma važno i značajno za bolji psihički, intelektualni, emocionalni i socijalni razvoj dece, pogotovo u ovom vremenu osamljivanja dece. Кoliko su željni nastupa, isticanja i druženja govore prošlonedeljni koncerti na otvorenom u gradskom paviljonu, gde su svi naši učenici sa odseka harmonike imali prilike da se predstave i pošalju jednu otvorenu i jasnu poruku budućim mališanima koji žele da upišu prvi razred, a to je: „Dođite da se družimo zajedno, jer ako mogu ja-možeš i ti.“

Zato sa odseka harmonike pozivaju sve zainteresovane kandidate da posete sajt Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ u Negotinu i popunjenu prijavu pošalju na imejl: [email protected].


Ovaj tekst je deo projekta „Ne laži me čoveče“ koji realizuju Bor 030 i NG Portal. Projekat je podržan u okviru programa ZIman-ov fond za mlade koji sprovodi Zaječarska inicijativa i Fondacija Iskorak u saradnji sa Nacionalnom zadužbinom za demokratiju.