Naslovna Kultura „Varijacije“ Bojane Bojović Milošević pred negotinskom publikom

„Varijacije“ Bojane Bojović Milošević pred negotinskom publikom

314
0

Ljubitelji umetnosti u prilici su da naredne dve nedelje pogledaju u galeriji Doma kulture „Stevan Mokranjac“ izložbu „Varijacije“ Bojane Bojović Milošević, koja između ostalog, stvara i na tlu Negotinske krajine.

Za svoj drugi susret sa Negotincima, Bojana Bojović Milošević opredelila se za fotografije i digitalne radove koji su nastali kao odgovor na stanje izolacije tokom 2020. i 2021. godine, kada je, kako u katalogu ove izložbe ističe njen suprug, mr Predrag Milošević, „život stavljen u egzistencijalnu matricu ponavljanja lišenu društvenih potreba pojedinca“.

„Izlagala sam u Negotinu 2005. fotografije koje su snimljene na arheološkim nalazištima Grčke, a ovog puta je izložba digitalnih radova koja je oslonjena na fotografiju. Prvobitno su skice rađene fotografskom tehnikom, dok su ovi radovi nastali kao 3D modeli koji su kasnije renderovani i simuliraju ustvari staklo i prelamanje nekih grafičkih motiva kroz staklene površine“, kaže za NG Portal, Bojana Bojović Milošević.

Autorka, inače predavač  za oblasti fotografija i grafički dizajn na Visokoj školi likovnih i  primenjenih umetnosti strukovnih studija u Beogradu, kolekciju digitalnih radova „Varijacije“ predstavila je i u galeriji Studentskog kulturnog centra, kao i u galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” u Somboru. Izložba u Negotinu koja je otvorena naredne dve nedelje u galeriji Doma kulture „Stevan Mokranjac“, treća je njena samostalna izložba ove godine.

“Spremam trenutno radove na doktorskim umetničkim studijama i verujem da će sad i iz tog segmenta nešto novo izaći”, dodaje Bojana.